Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 maart 2006


Vragen van de leden Timmermans, Depla, Boelhouwer en Van Dam (allen PvdA) aan de minister van BZK


over mogelijke onregelmatigheden bij de aanschaf van bewakingscamera's door de gemeente Heerlen.


1.

Kent u de berichten dat bij de gunning van het bijna drie miljoen euro kostende plan om de binnenstad van Heerlen te beveiligen met bewakingscamera's, Europese aanbestedingsregels zouden zijn overtreden en dat toenmalig burgemeester Sakkers een belangrijke rol heeft gespeeld bij de rechtstreekse gunning aan een bedrijf waar hij twee jaar later commissaris werd?


2.

Hoeft er niet openbaar te worden aanbesteed, indien binnen een offerte de prijs voor het onderdeel 'diensten' hoger is dan de prijs voor het onderdeel 'levering'? Zo ja, is in de regelgeving precies omschreven wat als 'diensten' kan worden aangemerkt en wat als 'levering' dient te worden aangemerkt?


3.

Zo ja, bent u bereid na te gaan of de gemeente Heerlen zich gehouden heeft aan deze regelgeving, aangezien in de berichten wordt beweerd dat men doelbewust de prijs voor het onderdeel 'diensten' maximaal heeft opgehoogd en het onderdeel 'levering' maximaal heeft verlaagd? Bent u tevens bereid te (laten) onderzoeken of er gemanipuleerd is met de opgegeven personeelskosten, de contractduur, het uurtarief of andere kostenposten die van invloed zijn op de totale kosten voor 'diensten'?


4.

Deelt u de mening dat de minister van BZK een eigen verantwoordelijkheid heeft bij het beoordelen van het bestuurlijk handelen van burgemeesters, aangezien het hier benoemde bestuurders betreft die in strikte zin niet voor al hun handelen verantwoording hoeven af te leggen aan de gemeenteraad? Zo ja, deelt u dan tevens de mening dat het met name in deze kwestie van belang is, omdat het hier een burgemeester betreft die zowel in Heerlen als in Eindhoven een speciale relatie had met het bedrijf waaraan het Heerlense contract is gegund?


5.

Zo ja, hoe beoordeelt u de rol van toenmalig burgemeester Sakkers bij het voorkomen van een openbare aanbesteding en het rechtstreeks gunnen van een miljoenencontract aan een bedrijf waar hij korte tijd later werd aangesteld als commissaris?


6.

Welke conclusies verbindt u hieraan vanuit uw verantwoordelijkheid voor de integriteit van het openbaar bestuur? Heeft de burgemeester met zijn optreden op z'n minst de schijn van belangenverstrengeling op zich geladen? Zo ja, welke consequenties verbindt u hieraan?


7.

Deelt u op basis van uw eigen onderzoek de conclusie van de in de berichten genoemde experts dat het project niet zonder meer aan één bedrijf had mogen worden gegund en er wel degelijk openbaar had moeten worden aanbesteed? Zo ja, ziet u hierin aanleiding tot het nemen van maatregelen tegen de gemeente Heerlen en de verantwoordelijke bestuurders? Zo ja, welke maatregelen?


Limburgs Dagblad van 25 maart 2006


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl