Raad voor de Rechtspraak


Reactie Rechtspraak op aantijging Stichting De Ombudsman

Herman van der Meer, voorzitter van de sector kanton van de rechtbank Amsterdam, bestrijdt dat kantonrechters in arbeidsconflicten over reïntegratie niet goed zouden kijken of werkgevers hun reïntegratieverplichtingen nakomen. Die beschuldiging uitte Stichting De Ombudsman vandaag in een persbericht. De Volkskrant nam het bericht vanmorgen over op de voorpagina.

In de Volkskrant zei een woordvoerder van Stichting De Ombudsman dat de kantonrechter een verzoek tot ontslag te vlug en te vaak inwilligt: "Op zich vinden we dat er niets mis is met de wet om het aantal arbeidsongeschikten tegen te gaan. Waar het ons om gaat, is dat de kantonrechter beter moet kijken naar de oorzaak van het arbeidsconflict." De stichting kwam tot dit oordeel op basis van 258 klachten van burgers over het arbeidsrecht. Vorig jaar behandelden de kantonrechters gezamenlijk ruim 72.000 ontslagzaken.

Kantonrechter Van der Meer zei vanmorgen in een reactie tegen NRC Handelsblad: "In de jurisprudentie zie je dat kantonrechters uitgebreid kijken naar de reïntegratie-inspanningen van werkgevers. Vanmiddag ken ik zelf in een zaak een hogere ontslagvergoeding toe, omdat de werkgever onvoldoende heeft gedaan."

De suggestie van de stichting dat kantonrechters niet goed zouden kijken naar de oorzaken van een arbeidsconflict, noemt Van der Meer âondenkbaarâ. "In de praktijk zie je dat als een zaak bij de rechter komt, de arbeidsverhouding vaak al zodanig is verstoord dat de werknemer zelf niet meer terug wil. Dan is het niet zinvol om verder te gaan. Als een werkgever zijn verplichtingen ten aanzien van een reïntegratie onvoldoende is nagekomen, dan vertaalt zich dat in een hogere ontslagvergoeding."

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 27 maart 2006 Naar boven