Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

27-03-2006
Bouwen, bouwen, bouwen!

Op dinsdag 21 maart jl. heeft een afvaardiging van het college van B&W een bezoek gebracht aan Gedeputeerde Paul Rüpp. Onderwerp van gesprek: het woningbouwprogramma van de gemeente Eersel. Het college wilde graag horen hoe de gedeputeerde denkt over de groei van de gemeente Eersel. Daarnaast vindt het college het belangrijk om de neuzen dezelfde kant op te krijgen als het gaat om de kwaliteit van bestemmingsplannen en de goedkeuring door de provincie van bestemmingsplannen waarin woningbouwplannen zijn opgenomen.

De afgelopen jaren is het aantal woningen slechts beperkt gegroeid. Mede door de onthouding van goedkeuring door de provincie aan bestemmingsplannen zoals Lange Ekker in Vessem en Lange Akkers in Duizel kon de gemeente haar woningbouwprogramma onvoldoende uitvoeren. Daarnaast waren er problemen door noodzakelijk archeologisch onderzoek, onder andere bij de Mortel en Kerkebogten. De gemeente wil nu een inhaalslag maken.

Iedere drie jaar ontvangt de gemeente van de provincie prognosecijfers voor de groei van het aantal woningen. Op 1 januari 2005 had de gemeente Eersel 6750 woningen. In haar prognose gaat de provincie uit van een groei van de woningvoorraad naar 7180 woningen in 2010 en 7520 woningen in 2015. In het gemeentelijk woningbouwprogramma zijn voor de eerste periode tot 2010 meer woningen gepland, dan de provincie in haar prognose heeft opgenomen. Volgens de gedeputeerde is dit echter geen probleem. Dit omdat de provincie er rekening mee houdt dat niet alle projecten altijd doorgang vinden. Daarnaast is de gemeente bezig is met een inhaalslag en sluit dit aan op het beleid van de provincie, dat nu ook gericht is op een versnelde groei van het aantal woningen in Brabant. Dit alles zolang er maar een evenredige verhouding is tussen inbreidings- en uitbreidingslocaties, er voldoende aandacht is voor doelgroepen en over de gehele linie rekening wordt gehouden met een migratiesaldo van nul.

Uit het overleg met gedeputeerde Rüpp is gebleken dat de noodzakelijke inhaalslag die de gemeente wil maken met open armen wordt ontvangen. Om met zijn woorden te spreken: 'Niet te veel overleg, maar bouwen, bouwen, bouwen!' Dit gaat de gemeente de komende jaren dan ook doen.