Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

27-03-2006
Seks om je zorgen over te maken? Of zorgen voor seks zonder zorgen?!

Zowel uit landelijke als uit regionale cijfers is te concluderen dat veel jongeren soms onveilig vrijen. Tevens is er een stijgend aantal soa-besmettingen. Daarnaast ervaart een aantal jongeren regelmatig problemen met vrijen en seksualiteit of heeft een seksuele ervaring gehad tegen de zin in. Aandacht voor veilig vrijen, maar ook aandacht voor relaties en normen en waarden in de omgang met elkaar blijft dus nodig. Ook al op jongere leeftijd, want ook blijkt dat jongeren die op jonge leeftijd (12-13 jaar) met geslachtsgemeenschap starten vaker onveilig vrijen en vaker hiertoe zijn overgehaald. Daarnaast geven de jongeren aan dat ze informatie over seksualiteit vaak via school krijgen. Ze beoordelen deze informatie ook positief. De GGD Zuidoost-Brabant gaat daarom docenten van het voortgezet onderwijs trainen in het geven van lessen seksuele vorming en gaat scholen stimuleren al in de brugklassen met deze lessen te starten, door het aanbieden van educatieve toneelvoorstellingen. Met een beleidsnotitie stimuleert de GGD Zuidoost-Brabant ook gemeenten en scholen om extra aandacht te besteden aan seksuele vorming bij jongeren.

Uit de GGD-peiling blijkt dat 20% van de jongeren in zuidoost- Brabant nooit of vrijwel nooit een condoom gebruikt. Dit komt overeen met landelijke cijfers. Jongeren geven hiervoor zelf als reden dat de pil wordt gebruikt, ze vaste verkering hebben of dat ze elkaar vertrouwen. Toch is het ook dan belangrijk om condooms te gebruiken, ook als je zeker weet dat je niet besmet bent. Een niet-besmet mens kan immers besmet worden. Ook blijkt uit de peiling dat 5% van de jongeren regelmatig problemen met vrijen of seksualiteit heeft. En uit landelijk onderzoek blijkt dat 18% van de meisjes en 4% van de jongens wel eens wordt gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied. Zelf geven de jongeren in het landelijke onderzoek aan informatie te willen krijgen over hoe ze vrijen leuker of lekkerder kunnen maken.
Deze cijfers, samen met het beeld dat scholen en jongerenwerkers schetsen over de kennis, houding en vaardigheden van jongeren op het gebied van seksualiteit, was voor de GGD Zuidoost-Brabant reden om de preventie-activiteiten uit te breiden.

In maart worden docenten van het voortgezet onderwijs getraind hoe ze met jongeren kunnen praten over seksualiteit, maar ook verliefdheid, relaties, omgangsvormen en omgaan met seksuele problemen komen aan bod. Omdat het belangrijk is dat jongeren hierover regelmatig informatie krijgen wordt door de GGD Zuidoost-Brabant verder aan brugklassers een toneelvoorstelling met aanvullende informatie aangeboden, om zo scholen te stimuleren gedurende de hele schoolperiode aandacht te besteden aan seksualiteit. Dit wordt in eerste instantie aan een beperkt aantal scholen aangeboden, om na te gaan of dit effectief is.
De GGD blijft de landelijke vrij veilig campagne ondersteunen. En informatie over veilig vrijen is ook te verkrijgen via de website en de lokale gezondheidswijzers. Daarnaast is al een training aangeboden aan jongerenwerkers, om ze vaardiger te maken in het bespreken van seksualiteit met de jongeren. Ook blijven de jeugdverpleegkundigen aandacht besteden aan seksualiteit tijdens hun contacten met de jongeren. En uiteraard kan iedereen die een risico heeft gelopen om besmet te zijn met een seksueel overdraagbare aandoening zich anoniem bij de GGD laten testen. Hiervoor kan gebeld worden naar telefoonnummer: 0900- 3696969.