Socialistische Partij

SP steunt petitie tegen oorlog met Iran

27-03-2006 * Een groep van uit Iran afkomstige Nederlanders heeft het initiatief genomen tot een petitie om aandacht te vragen voor de dreigende oorlog tegen Iran. Onder de titel "Geen oorlog tegen Iran" vragen zij op hun gelijknamige website te tekenen tegen de militaire dreiging die vooral door de VS tegen Iran wordt geuit. De Amerikaanse regering wijst op de kwaadaardige bedoelingen die Iran met haar kernenergieprogramma zou hebben. Iran werkt aan de verrijking van uranium. Die techniek kan ook leiden tot de productie van kernwapens en daarom willen de VS verrijking van uranium door Iran voorkomen. Op dit moment proberen de VS in de Veiligheidsraad strafmaatregelen op te stellen tegen de atoompolitiek van Iran.

Volgens Tweede-Kamerlid Harry van Bommel is onderhandelen over atoomontwapening in het hele Midden-Oosten het enige middel dat een kans biedt om uit een wapenwedloop te ontsnappen. "Onderhandelingen waarbij ontwapening van alle betrokken landen aan de orde moet komen. Dus niet alleen Iran, maar ook Israël, India en Pakistan. Niet alleen landen in dat werelddeel, maar ook de grote kernwapenlanden die hun kernwapens in het Midden-Oosten terecht kunnen laten komen. Ook Rusland, China en niet te vergeten de VS. Het gaat niet alleen om kernkoppen, maar ook om de raketten die in andere landen terecht kunnen komen. Dat probleem is net zo groot."

De initiatiefgroep bestaat uit diverse (ex-)Iraanse intellectuelen die aan Nederlandse onderwijsinstellingen werken en uit activisten in verschillende politieke partijen. Zij of hun ouders ontvluchtten ooit de islamitische republiek Iran omdat ze er niet veilig meer waren. De groep wil dat Iran geen tweede Irak wordt en roept op de oorlog te stoppen voor hij begint. De initiatiefnemers verzetten zich tegen elke vorm van militaire interventie tegen Iran en geven daarvoor drie redenen. Een militaire aanval zal tot de dood van duizenden onschuldige burgers leiden; een aanval op Iran zal de instabiliteit in het Midden-Oosten verergeren en buitenlandse bemoeienis in Iran zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Dit kan leiden tot een geweldsspiraal en zelfs burgeroorlog.

Harry van Bommel steunt de oproep op www.geenoorlogtegeniran.nl: "Het is van het grootste belang om een herhaling van het Irak-scenario te voorkomen. Ik ben blij dat minister Bot van Buitenlandse zaken onlangs in de Kamer heeft gezegd tegen oorlog tegen Iran als mogelijke strafmaatregel te zijn. Ik hoop dat hij dat volhoudt. Daarom roep ik iedereen op mee te doen met de actie van deze initiatiefgroep. Ondertussen zullen we al degenen in Iran die roepen om democratische hervormingen krachtig steunen. Het voorkomen van een oorlog is daarbij een goed begin. Teken daarom allemaal."
Zie ook:
* www.geenoorlogtegeniran.nl