Gerechtelijke organisatie

Rechters moeten vaker deelnemen aan publieke debat

Rechters moeten vaker vanuit hun expertise aan het publieke debat deelnemen. Doen zij dit niet, dan dreigt de rechterlijke macht een uitgewoond instituut te worden. Dit zei burgemeester Jacques Wallage vrijdag op de Rechtspraak-conferentie De strafrechter in 2010.

Afsluiting strafsectorprogramma
De conferentie vormde de afsluiting van het Programma Strafsector 2006. Het Programma heeft de afgelopen drie jaar, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak en het Landelijk Overleg van Voorzitters Strafsectoren, gewerkt aan het vergroten van de doelmatigheid, productiviteit, het versnellen van de procedures, het vergroten van de rechtseenheid en het vergroten van de kwaliteit van de strafsectoren van de negentien rechtbanken in Nederland.

Maatschappelijke functie
Oud-staatssecretaris Wallage, nu burgemeester van Groningen, sprak in zijn inleiding over "de paradox van een verticaal uit te oefenen functie in een steeds meer horizontaal georiënteerde samenleving". Wallage signaleerde het wegvallen van ordenende verbanden en de verzelfstandiging van individuen. Volgens de burgemeester stelt die ontwikkeling instituties - waaronder de rechterlijke macht - voor de vraag: hoe kunnen wij onze maatschappelijke functie zorgvuldig blijven uitoefenen, nu wij steeds opnieuw geconfronteerd worden met ingrijpende veranderingen om ons heen?

Inzichten van rechters
Wallage: "Het staat rechters naar mijn oordeel vrij vanuit hun expertise aan het debat deel te nemen. Ik zou meer willen leren van de inzichten die rechters daar in de praktijk hebben verworven." Voorwaarde daarbij is wel dat de onafhankelijkheid van de rechter in het debat actief verdedigd wordt door anderen in het publieke debat, met name kamerleden, zei Wallage.
Inleiding burgemeester Wallage

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 27 maart 2006 Naar boven