Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen lanceert jaarboek internationaal humanitair recht

Rode Kruis-Vlaanderen brengt vandaag zijn eerste jaarlijkse periodiek uit over internationaal humanitair recht. In dit magazine blikken wetenschappers en mensen uit het veld terug op opmerkelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen van het voorbije jaar.

Het Rode Kruis lag in de 19e eeuw aan de basis van de eerste verdragen die menselijkheid in oorlog waarborgen. Vandaag heeft het Rode Kruis nog steeds als opdracht om de regels van het internationaal humanitair recht bekend te maken en op hun naleving toe te zien. Internationaal humanitair recht is immers in volle ontwikkeling en dient zich continu aan te passen aan nieuwe vormen van conflicten en wapentechnologie. 2005 bood alvast voldoende stof tot discussie. Onderaan vindt u een voorsmaakje van de besproken vraagstukken.
De artikels verwoorden niet altijd het standpunt van het Rode Kruis. In het magazine vindt u kort meer informatie over de auteurs.

Het magazine âInternationaal Humanitair Recht in de kijker-2005â telt 160 paginaâs, kost 10 euro en is te verkrijgen bij: Rode Kruis-Vlaanderen, Humanitair Recht, Motstraat 40, 2800 Mechelen. Tel: 015 44 35 35; e-mail: humanitair.recht@rodekruis.be. Meer informatie vind je ook via www.rodekruis.be of op /RodeKruis/NL/Internationaal/IHR/Jaarboek2005/.

Mechelen, 11 januari 2006