Gemeente Haaren



* Nieuwe brandweerauto blusgroep Haaren

De huidige brandweerauto werd in 1989 in gebruik genomen. Het gaat om de auto waarmee als éérste uitgerukt moet worden naar de dorpen Haaren en Esch en hun buitengebieden.
In Helvoirt is een andere brandweerauto gestationeerd die voor de dorpen Helvoirt en Biezenmortel uitrukt. De auto van Helvoirt werd op
1 december 2002 in gebruik genomen.

De Haarense brandweerauto is inmiddels achttien jaar oud en heeft dus ook de techniek van achttien jaar geleden. De kwaliteit van de auto loopt terug. Aan een brandweerauto worden uiteraard hoge betrouwbaarheids- en kwaliteitseisen gesteld en de Haarense brandweerauto is toe aan vervanging.
In de nieuwe brandweerauto wordt, net zoals ook in de oude auto het geval is, een watertank van 2000 liter gebouwd. Uiteraard wordt de auto voorzien van een nieuwe bluswaterpomp.
De brandweerauto kan in feite gezien worden als een hele grote gereedschapskist. Alle hoekjes en gaatjes zijn benut voor gereedschappen om te blussen of om hulp te verlenen. Het merendeel van de gereedschappen in de huidige auto is nog van goede kwaliteit en wordt daarom gewoon van de oude auto naar de nieuwe verhuisd. De nieuwe auto is van allerlei technische snufjes voorzien om zo efficiënt mogelijk hulp te kunnen bieden en om de veiligheid van de brandweerlieden zo optimaal mogelijk te laten zijn.

De auto wordt aangeschaft via centrale inkoop, dat wil zeggen dat een regionale werkgroep bij verschillende bedrijven offerte heeft opgevraagd voor een zogenaamd "mantelcontract, wat uiteraard financiële voordelen oplevert. De firma Mucar met de Mercedes kwam als beste uit de bus. Voor de Haarense blusgroep staat daarmee het type en leverancier vast. Op enkele onderdelen wordt de auto wel aangepast aan de Haarense situatie en wensen. De auto is half maart besteld en zal nog dit jaar geleverd worden. De bedoeling is dat Sinterklaas de auto komt brengen, maar hoe hij deze surprise zal verpakken is nog de vraag.
Daarover zullen Haarense blusgroep en gemeentebestuur nog van gedachten wisselen.

College van B&W.