Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Horecabedrijf werkt zonder geldige exploitatievergunning

Gemeente vaardigt dwangbevel uit tegen Grandcafe Picasso

Sittard-Geleen, 27 maart 2006 - Op last van burgemeester J.H.M. Bronckers is een sluitingsbevel uitgevaardigd tegen Grandcafe Picasso gelegen in de Annastraat 17 te Geleen. De uitbaatster heeft geen (rechtsgeldige) exploitatievergunning voor het runnen van een horecabedrijf. Legaliseren van deze situatie door de huidige uitbaatster alsnog een vergunning te verlenen is niet mogelijk. Daarom heeft de burgemeester een bestuursrechtelijk handhavingstraject ingezet. De burgemeester maakt hierbij gebruik van zijn bevoegdheid tot sluiting van het horecabedrijf via toepassing van bestuursdwang.

Vergunningen
Voor de exploitatie van een horeca-inrichting zijn een tweetal vergunningen noodzakelijk. Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een rechtsgeldige exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Om een horeca-, of slijterbedrijf uit te oefenen vereist de Drank- en Horecawet (DHW) bovendien een rechtsgeldige drank- en horecavergunning. Grandcafe Picasso beschikt over geen van beide vergunningen. De vergunningplicht voor horecabedrijven is in het leven geroepen ter bescherming van het woon- en leefklimaat. Niet optreden tegen een horeca-inrichting die exploiteert zonder de daartoe vereiste vergunning(en) brengt het risico met zich mee dat meerdere exploitanten tot overtreding overgaan en het vergunningenstelsel zal worden gefrustreerd.

Handhaving
Op grond van de huidige rechtspraak zijn gemeenten, behoudens bijzondere omstandigheden, niet alleen bevoegd maar zelfs verplicht om bij illegale situaties tot handhaving over te gaan. Niet alleen voorkomen gemeenten hiermee precedentwerking maar hiermee wordt tevens het algemene belang gediend. De burgemeester van Sittard-Geleen neemt zijn verantwoordelijkheid en zet een bestuursrechtelijk handhavingstraject in gang. Dit traject moet ertoe leiden dat de exploitatie van Grandcafe Picasso door de huidige uitbaatster op korte termijn wordt beëindigd. De gemeente staat een strenge aanpak voor om misbruik van vergunningen tegen te gaan. Deze handelwijze past bovendien binnen het project Bestuurlijke Aanpak Georganiseerde Criminaliteit. Dit project is gericht op een systematische aanpak van georganiseerde criminaliteit in samenwerking met politie en justitie.