LTO Noord

Europese Commissie neemt forse maatregelen om verspreiding varkenspest te voorkomen

De uitbraak van varkenspest in het Duitse Recklinghausen leek onder controle. Helaas is op 27 maart jl. toch weer een nieuw geval van Klassieke Varkenspest (KVP) vastgesteld in de Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen (Kreis Recklinhausen). Het betreft een vleesvarkensbedrijf met 1183 varkens dat op 1,2 km afstand ligt van het tweede bedrijf waar begin maart jl. KVP is vastgesteld. Het bedrijf ligt in het drie kilometer gebied om het eerste bedrijf in het plaatsje Haltern.

Op last van de Europese Commissie heeft Duitsland aanvullende maatregelen genomen ter bestrijding van Klassieke Varkenspest (KVP). De maatregelen houden in dat sinds dinsdag 28 maart 21.00 uur alle vervoer van varkens van en naar boerenbedrijven in de gehele deelstaat Noordrijn-Westfalen verboden is.

Het vervoer van slachtvarkens van bedrijven buiten de deelstaat naar slachterijen in Noordrijn-Westfalen en de doorvoer van varkens mag alleen via hoofdwegen en kan slechts plaatsvinden door aanwijzingen van de Duitse autoriteiten op te volgen. Dit is uiteraard om te helpen voorkomen dat de betreffende varkens direct of indirect met andere varkens in contact kunnen komen.

De exportcertificering van slachtvarkens in Nederland kan plaats blijven vinden. Er zijn echter thans geen garanties, dat zendingen slachtvarkens zonder problemen door Noordrijn-Westfalen kunnen rijden. Vanwege het voorschrift dat de Duitse autoriteiten aanwijzingen moeten geven, raden de PVE de exporteurs aan, om voor vertrek uit Nederland contact op te nemen met de Duitse slachterij of de afnemers voor nadere instructies over het transport.

Export van biggen naar bedrijven in Noordrijn-Westfalen is momenteel niet mogelijk. De verwachting is dat de maatregelen minimaal een week tot 10 dagen van kracht blijven.

LTO ondersteunt de EU-maatregelen omdat hiermee de besmettingsrisico's voor de regio en dus ook voor Nederland afnemen. Beperken van de insleeprisico's staat voorop. De komende dagen wordt bekeken of er ruimte kan komen voor export van biggen.

LTO vraagt het Nederlandse bedrijfsleven dat contacten met Duitsland onderhoud opnieuw om maximale hygiëne te blijven betrachten en de dubbele R&O perfect uit te voeren, zoals die verplicht is voor transportmiddelen die uit Duitsland terugkeren. Varkenshouders, zeker degene die ook een bedrijf in de regio waarin het getroffen bedrijf hebben, worden gevraagd extra alert te zijn op KVP-verschijnselen. Dit geldt ook voor varkenshouders die directe of indirecte contacten hebben met bedrijven in het betreffende gebied.

Nadere informatie over preventieve maatregelen en ziekteverschijnselen KVP in notitie âDreiging varkenspest blijftâ

Henk Boelrijk, dinsdag 28 maart 2006