Vrije Universiteit Amsterdam

27.03.2006
R. Sijbrandi
aula
Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
13:45
Molecular insight into the pathogenetic synergy between E.coli and B.fragilis in secondary peritonitis


Promotor: prof. dr. B. Oudega

Buikholte-ontsteking gevoelige kwestie

In Nederland hebben jaarlijks ruim vijfduizend mensen een ernstige ontsteking in de buikholte, die vaak ontstaat door een blindedarmontsteking, schot- en steekwonden of na operaties. Het is erg kostbaar om de ontstekingen te voorkomen en daarnaast arbeidsintensief (op de operatietafel); ze zijn alleen met veel antibiotica te genezen en honderden patiënten sterven jaarlijks alsnog aan zo'n ontsteking. Het onderwerp zelf ligt gevoelig, want farmaceuten en andere partijen verdienen veel geld aan het voorkomen en genezen van de infecties en chirurgen verzwijgen liever dat een geopereerde patiënt als gevolg van zo'n infectie overleed, omdat zij die mogelijk hadden kunnen voorkomen. Robert Sijbrandi onderzocht hoe deze ernstige buikholte-infecties kunnen ontstaan. Zijn werk is een stap in de richting van middelen die de ontstekingen veel efficiënter kunnen voorkomen en genezen.

De buikholte-infecties worden vaak veroorzaakt door samenwerking tussen twee bacteriesoorten Escherichia coli en Bacteroides fragilis. De bacteriën produceren stoffen die explosieve groei van de bacteriën (oftewel: infectie) bewerkstelligen. Dat zijn de zogenaamde virulentiefactoren. Sijbrandi onderzocht in het laboratorium drie eiwitten van deze bacteriën, die (mogelijk) een virulentiefactor zijn.

Een van die eiwitten is Hbp: dat breekt ijzerrijk hemoglobine in rode bloedcellen af, waardoor de bacteriën extra ijzer krijgen en beter groeien. De promovendus onderzocht verschillende moleculaire details van dit Hbp-eiwit, waaronder de driedimensionale structuur.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl