Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 074 / SW
Datum: 23 maart 2006

Start inspraakbijeenkomsten streekplan

Maandag 27 maart a.s. is de eerste van een serie van vijf inspraakbijeenkomsten rond het streekplan. Tijdens deze bijeenkomsten wordt iedereen die dat wil in de gelegenheid gesteld om meningen en ideeën over het streekplan in te brengen. De inspraakperiode duurt formeel van 20 maart tot en met 1 mei 2006. Deze periode is het formele moment waarop gemeenten, belangenorganisaties en inwoners van Fryslân kunnen reageren op de keuzes die zijn gemaakt in het streekplan.

In het streekplan komt de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van heel Fryslân aan bod: het landschap, natuur en water, de landbouw. Het gaat ook over de ruimte voor wonen en werken, over infrastructuur en voorzieningen. Dat betekent dat de afweging van veel belangen een rol speelt. In het ontwerp streekplan zijn keuzes gemaakt. Deze keuzes moeten de randvoorwaarden bieden voor de verdere ontwikkeling van een mooi en tegelijk economisch sterk Fryslân. Uitgangspunt is dat nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen meer dan voorheen gepaard gaan met een verhoging van de ruimtelijke kwaliteit. In het voortraject heeft de provincie hierover intensief gesproken met onder meer gemeenten, maatschappelijke organisaties, marktpartijen en inwoners.

De inspraakperiode die loopt tot en met 1 mei is het moment dat organisaties en inwoners van Fryslân officieel door middel van een zienswijze kunnen reageren op de gemaakte keuzes. Naast inspreken tijdens de bijeenkomsten kunnen gedurende deze periode ook schriftelijke reacties worden ingediend. Op basis van de inspraakreacties wordt een allerlaatste slag gemaakt in de tekst van het streekplan. Alle reacties worden tevens gebundeld in een aparte antwoordnota. Het is de bedoeling dat het streekplan, samen met de antwoordnota en een uitvoeringsagenda, in december 2006 wordt voorgelegd aan provinciale staten ter definitieve vaststelling. Dan kunnen alle partijen vervolgens aan de slag met de uitvoering.

Het ontwerp streekplan ligt in de inspraakperiode ter inzage bij het Informatiecentrum in het provinciehuis en tevens bij de gemeentehuizen van alle Friese gemeenten. Het document is ook te vinden op de internetsite van de provincie Fryslân: www.fryslan.nl/streekplan

De inspraakavonden op een rij:
Maandag 27 maart Post Plaza, Tweebaksmarkt 25 te Leeuwarden, 19.30 uur Dinsdag 28 maart Motel van der Valk, Zonnedauw 1 te Drachten, 19.30 uur Maandag 3 april Van der Wal, Grote Kerkstraat 10 te Sneek, 19.30 uur Dinsdag 4 april De IJsherberg, Harddraversdijk 1 te Dokkum, 19.30 uur Dinsdag 11 april Tulip Inn, Hertog van Saxenlaan 78 te Franeker, 19.30 uur


* De zalen zijn geopend vanaf 19 uur. De bijeenkomsten zijn openbaar, het gaat niet op aanmelding.


---- --