Time : 09:05:10
Date : 27 March 2006
Sender Name: ablynx

EDWIN MOSES WORDT BENOEMD TOT GEDELEGEERD BESTUURDER VAN ABLYNX

GENT, België, 27 maart 2006 - Ablynx, de leider op gebied van ontdekking en ontwikkeling van Nanobodies(TM), een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, afgeleid van antilichamen, kondigt aan dat Dr Edwin Moses het aanbod van de Raad van Bestuur aanvaard heeft om zijn positie van Voorzitter van de Raad van Bestuur te verlengen, en mede Gedelegeerd Bestuurder te worden. Edwin was niet-uitvoerend Voorzitter van Ablynx sinds november 2004. Dr Mark Vaeck, die voordien Gedelegeerd Bestuurder was, zal als adviseur verder ondersteuning blijven bieden aan het bedrijf.

Edwin is een erkend en gerespecteerd bedrijfsleider, met bewezen successen in het creëren van bedrijfswaarde en het aantrekken van private en publieke financiering. Hij heeft internationale ervaring in de Life Science industrie, met name in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië en de Verenigde Staten. In de afgelopen vijf jaren heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd als lid van de Raad van Bestuur hoofzakelijk als Voorzitter) bij meer dan 15 Europese Life Science bedrijfen. Gedurende deze periode was hij betrokken in financieringsrondes met een totale waarde van meer dan ¤100 miljoen, waaronder een reeks van M&A transacties en twee beursgangen. Edwin Moses was Gedelegeerd Bestuurder en vervolgens Voorzitter van Oxford Assymetry International (OAI), en onder zijn leiderschap groeide het bedrijf tussen 1993 en 1998 van 4 tot 250 medewerkers. Na verschillende investeringsrondes werd OAI in 1998 op de Londense Beurs gewaardeerd op ¤175 miljoen (£120 miljoen). De grensoverschrijdende verkoop van OAI aan Evotec Biosystems AG vond twee jaar later plaats voor een bedrag van ¤460 miljoen (£316 miljoen).

Over zijn benoeming, zegt Edwin:
"Ik beschouw Ablynx als één van de meest beloftevolle, jonge biopharmaceutische bedrijven. Ik ben opgetogen met deze fantastische kans om bij te dragen tot de verdere ontwikkeling van Ablynx tot een wereldspeler in de ontwikkeling van Nanobodies(TM). De medewerkers en de technologie van Ablynx zijn van topniveau. In samenwerking met de Raad van Bestuur ben ik dan ook van plan om Ablynx tot een leidinggevend bedrijf te maken binnen de snel ontwikkelende Benelux biotech cluster en op wereldvlak."

Frank Bulens van de GIMV, voegt hieraan toe:
"Onder de leiding van Mark Vaeck heeft Ablynx een enorme vooruitgang geboekt waardoor het bedrijf zich nu in een geweldige positie bevindt. Met belangrijke overeenkomsten met grote pharmaceutische bedrijven en een aantal producten in vergevorderde pre-klinische fase, bevindt Ablynx zich nu in een ideale positie om uit te groeien tot een geïntegreerd biopharmaceutisch bedrijf. Gezien deze ontwikkeling heeft het bedrijf nood aan een Gedelegeerd Bestuurder met een internationale ervaring inzake financiering en waardecreatie in zowel private als publieke ondernemingen in de Life Science sector. We zijn bijzonder tevreden dat Edwin de positie aangenomen heeft."

Mark Vaeck commentarieert:
"Ablynx heeft agressieve groeiplannen en is nu klaar om de transitie te maken naar het volgende ontwikkelingsstadium. Dit vereist een versterking van het management team en in het bijzonder een Gedelegeerd Bestuurder die kan bogen op een brede en internationale ervaring, in private en publieke vennootschappen. Tijdens het afgelopen anderhalf jaar heb ik samengewerkt met Edwin in zijn rol als Voorzitter van de Raad van Bestuur en ik waardeer zijn uitzonderlijk talent en capaciteiten. Als mede-stichter en aandeelhouder van Ablynx ben ik zeer tevreden dat Edwin de rol van Gedelegeerd Bestuurder heeft aanvaard. Ik ben er van overtuigd dat hij belangrijke waarde aan Ablynx zal toevoegen."

Ablynx is een pionier in de ontwikkeling van Nanobodies(TM), een nieuwe klasse van geneesmiddelen die de voordelen combineren van conventionele antilichamen, met specifieke eigenschappen van kleine synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen. Daardoor kunnen Nanobodies(TM) zich richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen, met inbegrip van het actief centrum van enzymes en receptoren, zoals GPCR's, vandaag een belangrijke klasse van therapeutische doelen. Bovendien kunnen Nanobodies(TM) op grote schaal aangemaakt worden tegen een lage kost, hebben ze een lange houdbaarheid, en kunnen op verschillende manieren toegediend worden, zowel oraal, via injectie of onder de vorm van een gel of spray. Ablynx is sinds 2002 operationeel, heeft drie programma's in een vergevorderd pre-klinisch ontwikkelingsstadium tegen ontsteking en trombose, en een breed research programma voor verscheidene indicaties.

Ablynx wordt financieel gesteund door een internationaal consortium van leidinggevende investeerders en heeft samenwerkingsakkoorden ondertekend met Novartis, Centocor (J&J), Kirin Brewery en Procter &
Gamble Pharmaceuticals voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.


- einde -

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling van Nanobodies(TM) voor de behandeling van ernstige ziekten. Nanobodies(TM) zijn een nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, gebaseerd op fragmenten van enkel-domein antilichamen. Ablynx ontwikkelt therapeutische Nanobodies(TM) in diverse belangrijke ziektegebieden, met inbegrip van ontsteking, trombose, oncologie en de ziekte van Alzheimer. Ablynx en zijn medewerkers hebben reeds Nanobodies(TM) geproduceerd tegen meer dan twintig verschillende therapeutische doelwitten en behaalde positieve in vivo resultaten in dierproeven in vijf therapeutische programma's. Heden zijn drie van deze programma's in een vergevorderd pre-klinisch
ontwikkelingsstadium en Ablynx verwacht dat twee hiervan de klinische fase zullen bereiken gedurende de eerste helft van 2007.

Ablynx heeft belangrijke samenwerkingsovereenkomsten met verschillende grote farmaceutische bedrijven, waaronder Novartis, Centocor (J&J) en P&G Pharma. Ablynx bouwt aan een gevarieerde en brede portfolio van therapeutische Nanobodies(TM) via samenwerkingen met externe partijen en eigen onderzoeksprogramma's.

Geneesmiddelen gebaseerd op Nanobodies(TM) vertegenwoordigen een belangrijke commerciële opportuniteit gezien ze de voordelen van conventionele antilichamen combineren met bepaalde kenmerken van kleine synthetische molecules. Ze zijn de kleinst gekende, functionele fragmenten van natuurlijke antilichamen en kunnen hierdoor op verschillende wijzen worden toegediend (via injectie, oraal, in sprays of zalf). Conventionele antilichamen daarentegen kunnen enkel via injectie worden aangewend. Dankzij hun unieke structuur kunnen ze zich beter richten op therapeutische doelen die minder toegankelijk zijn voor conventionele antilichamen. Voorbeelden hiervan zijn het actief centrum van enzymen, receptoren en moeilijk toegankelijke virale interactieplaatsen. Nanobodies(TM) worden aangemaakt in micro-organismen tegen een lage kost, wat niet haalbaar is voor conventionele antilichamen.

Ablynx heeft een dominante patentpositie op het gebied van Nanobodies(TM) en verwierf wereldwijde en exclusieve rechten op meer dan 40 families van toegekende patenten en patentaanvragen, met inbegrip van patenten die de basisstructuur, de samenstelling, de bereiding en het gebruik van Nanobodies(TM) omvatten (de 'Hamers patenten'). Deze werden in belangrijke territoria toegekend, inclusief de Verenigde Staten van Amerika, Europa en Japan. Alle producten gebaseerd op Nanobodies(TM) worden door deze patenten beschermd.

Ablynx, met hoofdzetel te Gent, België, heeft al meer dan ¤33 miljoen (ruim 40 miljoen USD) kapitaal opgehaald dankzij een internationaal investeringsconsortium bestaande uit Abingworth Management (Verenigd Koninkrijk), Alta Partners (Verenigde Staten van Amerika), Biotech Fonds Vlaanderen (België), Gilde Investment Management (Nederland), GIMV (België) en Sofinnova Partners (Frankrijk), alsook via subsidies toegekend door het IWT.

Voor verdere informatie gelieve de website te raadplegen: www.ablynx.com

Contacten:

Ablynx's media relaties:
Sue Charles, MA, MBA, CEO
Northbank Communications
t : +44 (0) 20 7886 8152
m: +44 (0) 7068726585
e: s.charles@northbankcommunications.com

Ablynx:
Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder
Ablynx NV
t : +32 (0)9 241 11 51
m: +44 (0)777 1954193 / +32 (0)473 39 50 68
e: edwin.moses@ablynx.com

URL: http://www.ablynx.com Picture: (None)
Attac
Link to Press Release - UK Link to Press Release - NL