Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
27 Vragen van mevrouw N.D. van den Broek
(vragen binnengekomen op 24 maart 2006)

De VVD wil aandacht vragen voor de huisvestingsproblemen van JVKC (Stichting Jeugdzaken, Volksontwikkeling, Kunst- en Cultuuruiting), een zelforganisatie die zich onder andere bezighoudt met het in gang zetten van werkgelegenheidsprojecten voor langdurige werklozen. Daarnaast tracht de organisatie de sociale cohesie tussen allochtonen en autochtonen onderling te bevorderen door educatie op het gebied van kunst en cultuur.

De organisatie mag thans met toestemming van de Nederlandse Spoorwegen een pand betrekken aan de Cartesiusweg 90-D. Daarom wil de organisatie via een artikel-19-procedure de bestemming van dit pand wijzigen. Deze wijziging is noodzakelijk omdat op dit pand op dit moment een bedrijfsbestemming zit en de organisatie het gebouw graag als ontmoetingsplaats wil gebruiken voor bovenstaande activiteiten.

De gemeente wil hier niet aan meewerken en heeft de aanvraag afgewezen. De reden hiervoor is dat zalenverhuur op bedrijfsterreinen niet is toegestaan. Als enige argument wordt gegeven dat een proef hiertoe een slechte evaluatie heeft gehad. Ook wil de gemeente niet meewerken aan een eventuele tijdelijke wijziging van bestemming omdat tijdelijkheid niet kan worden aangetoond.

De VVD vindt het vreemd dat de gemeente JVKC niet wil helpen bij het vinden van huisvesting. Gemeentelijk beleid zou er gericht op moeten zijn om organisaties en bedrijven te ondersteunen op dergelijke vlakken. Ook verbaast het de VVD dat panden in de omgeving van het betreffende pand wel gebruikt mogen worden voor activiteiten zoals zalenverhuur (bijvoorbeeld de Cartesiusweg 90A), iets dat volgens het huidige bestemmingsplan niet passend zou zijn.

JVKC ontvangt geen subsidie van de gemeente en regelt en betaalt haar eigen huisvesting. Andere migrantenzelforganisaties die wel subdies ontvangen kunnen via bijvoorbeel Boeg rekenen op hulp van de gemeente.

Dit leidt voor de VVD-fractie tot de volgende vragen:

1. Geeft bovenstaande de situatie rond de huisvesting van JVKC goed weer?
2. Worden de activiteten van JVKC door het college gewaardeerd?
3. Wat zijn de overwegingen om geen medewerking te verlenen aan het wijzigen van het bestemmingsplan voor het door JVKC gewenste pand?
4. Hoe verhoudt zich dat met de activiteiten van andere bedrijven en organisaties die in de directe omgeving gevestigd zijn?
5. Is het nu gemeentelijk beleid dat als je als organisatie geen subisidie krijgt, ook geen hulp krijgt bij het zoeken naar huisvesting?
6. Op welke wijze kan het college wel informatie geven aan JVKC opdat ze wel een locatie kunnen vinden die geschikt is voor hun activiteiten?


---- --