European Union



IP/06/377

Brussel, 27 maart 2006

Europese Commissie geeft startschot voor internetdiscussieforum in 20 talen over de toekomst van Europa

De Europese Commissie heeft vandaag een internetdiscussieforum in 20 talen over de toekomst van Europa gelanceerd. De discussie staat open voor alle burgers en maakt deel uit van het "Plan D" voor dialoog, debat en democratie dat de Commissie heeft opgesteld naar aanleiding van het verzoek van de Europese Raad om een bezinningsperiode in te lassen na de afwijzing van het Grondwettelijk Verdrag in Frankrijk en Nederland.

In een podcastuitzending, die van de website kan worden gedownload, zei Margot Wallström, vice-voorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor institutionele betrekkingen en communicatiestrategie, daarover het volgende:

"Ik hoor mensen vaak zeggen dat zij het vertrouwen in de Europese Unie hebben verloren, dat de Unie te veel zaken naar zich toe heeft getrokken en zeer ingewikkeld en moeilijk te begrijpen is geworden. Anderzijds blijkt uit Europese opiniepeilingen dat de burgers willen dat de Europese Unie zich bezighoudt met bijvoorbeeld de werkloosheid, de mondialisering, de pensioenen, de gezondheidszorg, het onderwijs en het milieu.

Wij willen graag weten wat U van Europa verwacht en waar U als Europees burger van wakker ligt?"

De bijdragen aan de discussie worden verwerkt in het verslag dat de Commissie over de bezinningsperiode zal opstellen. Deelnemen aan het discussieforum kan op

http://europa.eu.int/debateeurope/