Ingezonden persbericht


MODERNER, MAAR NOG NET ZO ROOD, GASTVRIJ EN AMSTERDAMS ALS VOORHEEN

RESTAURANT DE ROODE LEEUW
BELEEFT FEESTELIJKE HEROPENING

Amsterdam, maart 2006 - Het befaamde restaurant De Roode Leeuw, sinds 1911 gevestigd aan het Amsterdamse Damrak heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan. Om de afronding van deze enerverende renovatie te vieren opende Paul Hermanides, voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland, de horecagelegenheid vrijdag 24 maart 2006 feestelijk door het lint door te knippen voor de nieuwe entree. Directeur René Wildeman overhandigde hem, als historisch horecabedrijf, zijn initiatief voor De Roode Leeuw Gastvrijheidsprijs. Het restaurant, beroemd om de typische Hollandse kaart met gerechten van uitstekende kwaliteit en haar vriendelijke bediening, nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen.

Koninklijke noten
Nadat de genodigden en toegestroomde pers zijn gearriveerd om de openingsceremonie bij te wonen werden zij verrast door de dames van het Koninginnenkoor. Tijdens de borrel, compleet met oesterman, zetten zij spontaan in met 'Sofietje', waarna iedereen enthousiast begon mee te zingen. De sfeer was goed, gezellig en typisch Amsterdams. Directeur René Wildeman houdt van deze 'no nonsense'-benadering. Hij vertelt in zijn speech dat het huidige pand dateert uit 1911 en nog steeds in handen is van dezelfde families. De grote uitdaging van de metamorfose was om het decor te veranderen zonder de sfeer te verliezen. Het is bijzonder goed geslaagd. Het is moderner, maar nog net zo rood, gastvrij en Amsterdams als voorheen.

Gastvrijheid ten voeten uit
Amsterdam is een creatieve stad, maar de bloei van innovatie en creativiteit staat of valt bij de vraag of de mensen zich welkom voelen. Voorzitters van het Amsterdamse bedrijfs- en culturele leven, verenigd onder de naam Amsterdamse Alliantie, streven hiernaar. Wildeman richt zich tot eregast Paul Hermanides met de woorden: 'Gastvrijheid is een zaak waar wij al eeuwen mee bezig zijn en daarom bieden wij, als historisch horecabedrijf, de Amsterdamse Alliantie De Roode Leeuw Gastvrijheidsprijs ter waarde van E 1.000,- aan.' De voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland en betrokken bij de Alliantie toont zich verheugd met dit initiatief. Onder toeziend oog van de gasten heropent hij deze veteraan vol Hollands glorie door het lint door te knippen van de nieuwe entree. De genodigden brengen een toast uit en toegezongen door het Koninginnenkoor gaan zij aan tafel om te genieten van een heerlijk vijfgangendiner.

Voor meer informatie en reserveren kunt u bellen met tel. 020-555 06 66. Zie ook www.hotelamsterdam.nl

De naam De Roode Leeuw komt al in 1454 in de Amsterdamse archieven voor. Toen was het een herberg aan de overkant van de Dam. Aan het begin van de negentiende eeuw verscheen de naam nog even voor een koffiehuis aan de Dam. Toen besloten twee directeuren van de Amstel Brouwerij in 1911 een hotel aan het Damrak te bouwen op de plaats waar de huidige Roode Leeuw zich nu bevindt. In 1912 ging het open met 35 kamers. In 1935 werd het beroemde overdekte en verwarmde terras geopend: de eerste in zijn soort in de hoofdstad. Het hotel, dat nu de naam Amsterdam draagt, telt 79 kamers. Restaurant De Roode Leeuw kan met recht een succesvolle veteraan in de Amsterdamse horeca worden genoemd.