Gemeente Borger-Odoorn


27-03-2006
PLANNEN VOOR BOERDERIJ MET VERPLEEGHUISVOORZIENING IN BORGER

GGZ Drenthe en de gemeente ontwikkelen plannen voor de verkoop en verbouwing van de voormalige jeugdboerderij in Borger tot een kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie. Doel van de boerderij is verpleeghuiszorg te combineren met wonen in een huiselijke omgeving. De woonvorm zal onderdeel zijn van verpleeghuis De Herik in Borger.

De beide partijen werken momenteel aan de uitwerking van de plannen. Er moeten nog een aantal procedurele stappen worden genomen. De boerderij zal naar verwachting dit najaar haar deuren kunnen openen. Verpleeghuis De Herik is een dependance van zorgcentrum Dekelhem in Gieten en onderdeel van GGZ Drenthe.

De boerderij moet plaats gaan bieden aan zeven ouderen met een indicatie voor verpleeghuisverzorging. Naast zeven woon-slaapkamers zullen er in de boerderij onder meer een hobbyruimte, twee badkamers en een ruime woonkeuken komen, waar gezamenlijk gekookt kan worden. De woonvorm onderscheidt zich van het verpleeghuis doordat er gedurende de dag minder op vaste tijden wordt gelet en zo meer een huiselijke sfeer wordt gecreëerd. De bewoners kunnen naar eigen wens uitslapen, ontbijten, samen koffie drinken, eventueel brunchen en activiteiten ondernemen. Er is geen druk, ontspanning en gezelligheid staan voorop.

De plannen passen in de visie van Provincie Drenthe, om in het kader van vermaatschappelijking van de zorg mensen met psychische problemen zoveel mogelijk als volwaardig burger deel te laten nemen aan het gewone maatschappelijk leven. Steeds vaker wordt de zorg die zij nodig hebben niet in een instelling, maar in een huiselijke omgeving ontvangen en gecombineerd met wonen, welzijn en dagbesteding.