Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

VVD, PvdA en CDA bereiken voorlopig akkoord over
nieuw college

BARENDRECHT (maandag 27 maart 2006) ­ De VVD, PvdA en CDA hebben een voorlopig akkoord bereikt over de vorming van een nieuw college. Dit is het resultaat van de onderhandelingen die na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart zijn gestart onder leiding van Wim van der Hoek (VVD). Volgens het huidige akkoord levert de VVD voor het nieuwe college twee wethouders van samen 1,6 FTE verdeeld over beide wethouders en de PvdA en CDA ieder één fulltime wethouder. De wethou- derskandidaten zijn namens de VVD de huidige wethouder Ett Schoehuizen en Simon Zuurbier, na- mens de PvdA Coby van Deursen en namens het CDA Bas Nootenboom. De drie partijen hebben gezamenlijk een meerderheid van 19 van in totaal 27 zetels. De komende weken moeten de beoogde coalitiepartijen nog overeenstemming bereiken over de portefeuilleverdeling en het coalitieakkoord.

Tijdens de onderhandelingen van de afgelopen weken voerde de VVD als grootste partij afzonderlijke ge- sprekken met alle partijen. In deze gesprekken hebben de fracties hun wensen met betrekking tot een nieuw college kenbaar gemaakt. Op basis van deze gesprekken heeft de VVD inzicht verkregen in de mogelijke combinaties en de combinatie die het meest wenselijk is. Vervolgens heeft de VVD gesprekken gevoerd met de beoogde coalitiegenoten, waarna het voorlopige akkoord tussen VVD, PvdA en CDA is bereikt.

Coalitieakkoord
Het nieuwe college is definitief als de coalitiepartijen overeenstemming bereiken over de portefeuilleverde- ling en het coalitieakkoord. Tijdens de portefeuilleverdeling bepalen de coalitiegenoten welke wethouder de komende vier jaar voor welke terreinen verantwoordelijk is. Daarnaast zal namens iedere coalitiepartij één afgevaardigde meeschrijven aan het coalitieakkoord. In dit akkoord beschrijven de drie coalitiepartijen ge- zamenlijk op hoofdlijnen de belangrijkste speerpunten voor de komende 4 jaar. Nadat de wethouders offici- eel zijn benoemd werkt het nieuwe college het akkoord uit in een collegeprogramma. Dit programma zal meetbare doelstellingen bevatten waarop de raad het college na vier jaar kan afrekenen.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht