Gemeente Leeuwarden

Bouw extra etage parkeergarage De Klanderij van start

Bron: Gemeente Leeuwarden (24-02-2006)

De bouw van de extra parkeerlaag op Parkeergarage De Klanderij gaat van start op 27 maart aanstaande. De vijfde parkeerlaag biedt 130 extra parkeerplaatsen. In de parkeergarage kunnen dan 630 auto's worden geparkeerd in plaats van de huidige 500. Dit extra dek heeft tot doel om de toenemende parkeerdruk in Leeuwarden op te vangen. Op 2 juni 2006 is de uitgebreide Parkeergarage De Klanderij gereed. De bouw van het extra parkeerdek wordt gerealiseerd door Friso Aannemingsmaatschappij BV uit Sneek. De totale bouw duurt 10 weken en de uitvoering vindt gefaseerd plaats. Vanwege de geringe werkruimte gebruikt Friso de nu nog hoogste (vierde) parkeerlaag tijdens deze hele periode als werkterrein.

Op 1 maart plaatst Friso het bouwbord bij de entree aan de Oostergoweg. In de eerste twee weken (27 maart t/m 7 april) wordt de bouwplaats ingericht en vinden de voorbereidende uitvoeringswerkzaamheden plaats. De garage is dan gewoon open. Daarna worden gedurende drie weken (10 t/m 28 april) grote betonnen prefab-elementen aangevoerd en met een zware kraan gemonteerd. Deze zware kraan maakt dat de weg vanaf de Oostergoweg naar de garage en naar verschillende omliggende panden niet beschikbaar is. Dit betekent dat tijdelijk verkeer via de Keizersbuurt mogelijk wordt gemaakt. Ook zal de zware kraan drie weken worden opgesteld aan de kant van de Klanderijstraat. Ten behoeve van de veiligheid is de hele garage die drie weken op werkdagen buiten gebruik. Het werk wordt zo georganiseerd dat er op zaterdagen en zondagen geen kraan in de weg staat. Op zaterdagen is de garage deze periode open en in de week van 1 tot en met 5 mei is de garage ook open op werkdagen.

Vervolgens worden in de periode van 8 t/m 19 mei de gevels en de trappenhuizen verhoogd en binnen de garage werkzaamheden uitgevoerd. De toegangsweg is dan weer beschikbaar. De garage is deze periode op werkdagen gesloten, maar is ook dan op zaterdag open.

Van 22 mei tot en met 2 juni wordt de garage afgewerkt en de lift geplaatst. Ook tijdens deze werkzaamheden zijn de onderste parkeerlagen open voor gebruikers. Op vrijdag 2 juni is de uitgebreide Parkeergarage De Klanderij weer volledig open (inclusief het nieuwe parkeerdek).

Omdat er tijdelijk minder parkeerplaatsen in de stad beschikbaar zijn, kunnen bezoekers op alle zaterdagen in april en mei gratis met de bus naar de binnenstad reizen vanaf het transferium Kalverdijkje en het FEC. Daarnaast kunnen forenzen via hun werkgever voor de maanden april en mei bij Arriva een busabonnement kopen waarmee vanaf het FEC en het Kalverdijkje voor de prijs van 1 maand kan worden gereisd. Uiteraard zijn donderdagavond, vrijdag en zaterdag ook de parkeerplaatsen bij de Friese Pers beschikbaar.