Ingezonden persbericht


Presentatie van een geheel vernieuwde serie Knapzakroutes

Uitnodiging pers

17 maart 2006

Geachte redactie,

Stichting Het Drentse Landschap en de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) nodigen u van harte uit om op woensdag 29 maart om 15.00 uur aanwezig te zijn bij de feestelijke presentatie van een geheel vernieuwde serie Knapzakroutes. De bijeenkomst wordt gehouden in hotel Hartlief aan de Hoofdstraat 83 te Buinen. Het 1e exemplaar, een nieuwe Knapzakroute Buinen, wordt door gedeputeerde mevrouw A. Edelenbosch in ontvangst genomen.

De Knapzakroutes waren twintig jaar geleden de eerste Drentse cultuurhistorische routes. Samen met de aangesloten dorpsbelangenverenigingen heeft de vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) vanaf 1983 maar liefst zestig Knapzakroutes ontwikkeld. Uniek voor de Knapzakroutes is de combinatie van mooie wandelroutes door vaak minder bekende gebieden en cultuurhistorische informatie. De kennis die een dorp heeft over de omgeving is aangevuld met wetenschappelijk verantwoorde informatie over het landschap. De routes hebben inmiddels binnen en buiten de provincie veel navolging gevonden, maar nog steeds horen ze bij de mooiste wandelingen die Drenthe te bieden heeft. De Knapzakroutes hadden echter groot onderhoud nodig. Dus namen de BOKD en Stichting Het Drentse Landschap het initiatief de routes drastisch te herzien.

Het programma op 29 maart ziet er als volgt uit:
15.00 uur ontvangst
15.15 uur welkom door Henk Renting voorzitter van de BOKD 15.20 uur toespraak Aleid Rensen, voorzitter Stichting Het Drentse Landschap 15.25 uur vertrek naar Buinerholt
15.40 uur officiële overhandiging van 1e exemplaar aan gedeputeerde A. Edelenbosch van de provincie Drenthe 16.15 uur afsluiting in hotel Hartlief

Het vernieuwen van de 1e twintig Knapzakroutes kon mede doorgang vinden dankzij het project Outdoor Offensief Drenthe dat gerealiseerd wordt met steun van de Europese Unie, EFRO en Leader+, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, provincie Drenthe, provincie Fryslân en Recreatieschap Drenthe. Ook de Nationale Postcode Loterij en het Nationaal Beek en Esdorpenlandschap Drentse Aa steunen het project. De Asser uitgeverij In Boekvorm geeft de nieuwe serie routes uit. De eerste negen zullen nog vóór de zomer verschijnen. In de bijgevoegde bijlage vindt u hierover meer informatie.

We begroeten u graag op 29 maart in Buinen! Voor vragen kunt u uiteraard contact met mij opnemen via telefoonnummer (0592) 31 35 52 of bellen met Ans Castelein-de Groot van uitgeverij In Boekvorm (0592-308 405).

Bijlage 1

Nieuwe serie gezamenlijk initiatief van BOKD en Het Drentse Landschap

Negen Knapzakroutes in een nieuw jasje

Wandelen langs de meest bijzondere plekken in Drenthe? Meanderende beekjes volgen, langs kronkelige bospaadjes struinen en dan via een eeuwenoud kerkenpad de hei op? Met een Knapzakroute komt u er! De Knapzakroutes zijn al jarenlang dé betrouwbare wandelgidsen die je langs de mooiste plekken in Drenthe leiden. Met ruim 1400 kilometer wandelnetwerk door meer dan 70 dorpen laten deze routes u op sportieve en avontuurlijke wijze kennismaken met het Drentse landschap in al haar verscheidenheid.

Grondig herzien
De eerste negen Knapzakroutes zijn inmiddels geheel herzien. De ervaren wandelaars Theo Brugman en Roelof Huisman namen de routes grondig onderhanden. In samenwerking met de dorpen verlegden ze de routes waar nodig of leidden ze om als er nieuwe, mooiere paden waren. Vervolgens werden de routebeschrijvingen door vrijwilligers in het veld 'getest'. Drenthe-kenner Bertus Boivin, die ook de wandelingen voor Het Drentse Landschap schrijft, onderwierp de teksten aan revisie. Hij voegde de nieuwste informatie aan de routes toe en sprak met ooggetuigen onderweg. Speciaal voor de Knapzakroutes werd er gebruik gemaakt van oude foto's, prenten en kaarten uit verschillende archieven. Ook uit collecties van verzamelaars in de betrokken dorpen kwam veel bruikbaar beeldmateriaal tevoorschijn. Daarbij werden er tientallen nieuwe foto's gemaakt. Voor het eerst verschijnen de Knapzakroutes in kleur. Dat betekent onder andere ook nieuw en helder kaartmateriaal. De Knapzakroutes zijn ingetekend op topografische kaarten, schaal 1:25.000. Een mooie aanvulling op de Knapzakroutes is het Knapzak ABC; een onmisbaar handzaam naslagwerkje vol cultuurhistorische informatie en een verklarende woordenlijst. De serie zal bovendien ondersteund worden door een praktische en informatieve website die vanaf 29 maart online zal zijn. Op deze website vindt u naast actueel nieuws, een 'Knapzakforum' en wandeltips ook een rijk scala aan accommodaties.

Nieuwe boekjes
De nieuwe Knapzakroutes hebben hetzelfde handzame formaat gehouden als de oude routes. Route plus routebeschrijving vindt u steeds achterin het boekje. De prijs is E 5,25 per boekje. Vóór de zomer verschijnen de eerste negen routes. Tot en met juni 2007 zullen in totaal 22 nieuwe Knapzakroutes verschijnen.

K1 Knapzakroute Gasteren (verschijnt in maart 2006) K2 Knapzakroute Buinen (maart)
K3 Knapzakroute Ees (maart)
K4 Knapzakroute Orvelte (verschijnt in april 2006) K5 Knapzakroute Elp (april)
K6 Knapzakroute Grolloo-Schoonloo (april)
K7 Knapzakroute Wapserveen (verschijnt in juni 2006) K8 Knapzakroute Hoogersmilde (juni)
K9 Knapzakroute Wijster (juni)

U kunt de routeboekjes bij uw boekhandel kopen of bij de VVV Drenthe Plus kantoren. Ook kunt u de routes rechtstreeks telefonisch bij de uitgeverij bestellen (0592) 308 405, per e-mail: info@inboekvorm.nl of via www.inboekvorm.nl

---- --