Gemeente Lingewaard


Dorps-Es in Gendt een bijzonder project

Foto Veenhuis
Het pand van Veenhuis maakt plaats voor woningen.

Tussen de Dorpstraat en Essenpas in Gendt komt een bijzonder nieuwbouwproject met betaalbare woningen. Woonstichting Gendt en Lingewaard hebben overeenstemming bereikt over de invulling. De plannen worden toegelicht tijdens een gezamenlijke informatiebijeenkomst.

Voor Dorps-Es worden tien woningen aan de Essenpasstraat gesloopt en de winkel en smederij van Veenhuis. Hiervoor komen in de plaats 42 woningen waarvan 24 betaalbare woningen. Hiervan zijn 8 starterappartementen van 140.000 euro.

Wethouder Cor van Dalen van Volkshuisvestingbeleid is tevreden over het project. ,,Een combinatie van mooi, goed en betaalbaar kan bij mensen twijfel oproepen. Zonder twijfel durf ik te stellen dat het project Dorps-Es kwaliteit heeft, mooi is en toch voldoende betaalbare woningen bevat. Ik vind het een prestatie van Woonstichting Gendt om in het centrum van Gendt een bijzonder plan te realiseren dat voldoet aan de voorwaarden van Lingewaard."

Wethouder van Dalen had nogal wat voorwaarden gesteld. Het project mocht niet kolossaal worden. Voor Dorps-Es moest ruimte gevonden worden voor 55 parkeerplaatsen. De helft wordt op het binnenplein aangelegd. Echter, een kaal parkeerterrein is uit den boze. Een landschapsarchitect moet dit terrein zodanig inrichten dat het geen afbreuk doet aan de leefbaarheid. Dit plein wordt gecombineerd met een doorsteek voor voetgangers tussen de Dorpstraat en Essenpas. Het groen aan de Essenpas moest gehandhaafd blijven. Volgens de wethouder is aan alle voorwaarden voldaan.

Tijdens de informatiebijeenkomst zal de architect het project nader toelichten. Ook Woonstichting Gendt en de gemeente Lingewaard zullen uitleg geven.

De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 29 maart in de zaal van café De Klok in Gendt. Aanvang 19.30 uur.

Bericht geplaatst op 20 maart 2006