VVD



29-3-2006

Dezentjé Hamming: Europa moet zich niet met hypotheekrenteaftrek bemoeien

VVD-woordvoerder Dezentjé Hamming vindt dat de Europese Commissie onrust veroorzaakt op de Nederlandse woningmarkt. "Dat is onnodig en ongepast", aldus Dezentjé Hamming.

Zij reageert hiermee op de suggestie van de Europese Commissie dat de hypotheekrenteaftrek op termijn afgeschaft zou moeten worden. In een maandag verschenen rapport over de staat van de Europese economie wordt geadviseerd het belastingsysteem in Nederland neutraler te maken ten opzichte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. `De helft van de Nederlandse gezinnen heeft een hypotheek en de VVD is van mening dat er voor deze groep met langjarige financiële verplichtingen rust en zekerheid moet zijn over dit onderwerp. Daarom moet Europa zich niet met dit onderwerp bemoeien. Landelijke politici zoals Bos en Halsema zorgen al voor genoeg onrust aan de keukentafel, aldus Dezentjé Hamming.
Voor de VVD staat als een paal boven water dat de aftrekbaarheid voor de eerste woning gehandhaafd blijft. "Dat biedt de noodzakelijke zekerheid aan eigenaren die langdurige verplichtingen zijn aangegaan, zeker in de laagste inkomensklassen", aldus de liberale politica. De VVD is voor bevordering van het eigen woningbezit en de hypotheekrenteaftrek is daar een goed instrument voor. Een veel gehoord argument van voorstanders van de aftrekbeperking is dat huizenprijzen zijn gestegen door de hypotheekrenteaftrek. "De stijging van de huizenprijzen komt doordat er te weinig gebouwd wordt in Nederland. Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek (of ingrijpende beperking) verandert structureel niets aan de vraag-aanbod verhouding in de koop- en huursector", aldus Dezentjé Hamming. Doordat starters bij afschaffing hun fiscale voordeel verliezen neemt ook hun financiële armslag af. Woningen zullen ook bij afschaffing van de hypotheekrente buiten hun bereik blijven. "Er moet gewoon meer gebouwd worden in de komende jaren", aldus Dezentjé Hamming. Eind april vergadert de Tweede Kamer over de hypotheekrenteaftrek en de ontwikkelingen op de woningmarkt. De VVD is voor het behoud van de huidige hypotheekrenteregeling en zet in op het versneld bouwen van meer woningen.