Partij van de Arbeid


Den Haag, 30 maart 2006


Vragen van de leden Meijer, Van Dam en Dijsselbloem (allen PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de staatssecretaris van Onderwijs


over weg blijvende buitenlandse studenten en onderzoekers


Heeft u kennis genomen van het artikel in de Volkskrant onder de kop 'Student uit buitenland blijft weg?'


Kloppen de in het artikel genoemde cijfers dat het aantal toegekende visa aan buitenlandse studenten is gedaald van 8800 in 2002 naar 5900 in 2004? Om welk aantal ging het in 2005?


Welk deel van deze daling is het gevolg van de recente uitbreiding van de Europese Unie met de nieuwe lidstaten uit Midden- en Oost Europa?


Is het juist dat de daling van het aantal toegekende visa aan buitenlandse studenten met name ook studenten uit landen als China, Marokko, Iran, Ghana en Zuid-Afrika betreft? Hoeveel minder studenten en onderzoekers kwamen er uit die landen naar Nederland in 2004 en 2005 ten opzichte van 2002?


Bent u het eens met de stelling (van o.a. VSNU, ISO en LSVb) dat de daling van het aantal buitenlandse studenten en onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en hogescholen moet worden toegeschreven aan een afwerend beleid en aan administratieve en procedurele obstakels, waaronder de hoge prijs voor een visum, als gevolg waarvan Nederland onder talentvolle studenten en onderzoekers over de grenzen een slecht imago heeft? Zo nee, waaraan moet volgens u deze daling dan worden toegeschreven?


Is het juist dat de prijs van een visum voor Nederland voor de betreffende doelgroep (veel) hoger is dan in de ons omringende landen? Kunt u aangeven wat het verschil is met landen als Duitsland, België, Frankrijk, Italië en Engeland?


Wat is de reden dat het wachten op een verblijfsvergunning kan oplopen tot 8 maanden, waardoor buitenlandse studenten ernstig worden gedupeerd in het vinden van een bijbaantje, reizen binnen de EU, het vinden van een stageplek of het tussentijds een bezoek brengen aan hun eigen land?


Op welke wijze denkt u het aantrekken van buitenlandse studenten en onderzoekers in de toekomst meer te faciliteren?


De Volkskrant van 24 maart 2006


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl