Negen-en-een-half miljoen euro dreigt onbesteed te blijven Negen-en-een-half miljoen euro, bestemd voor de verbetering van de reiskostenregeling, dreigt door een impasse in het cao-overleg voortgezet onderwijs niet gebruikt te worden. Werkgeversorganisaties in het voortgezet onderwijs willen het gebruik van dit geld afhankelijk maken van de voortgang op ander terrein tijdens dit cao-overleg. De werknemers noemen dit een vorm van `chantage'.

De onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers in het voorgezet onderwijs dreigen hierdoor uit te monden in een cao-loos-tijdperk. De werknemers zijn met name ontstemd over voorgestelde verslechteringen in de medezeggenschapsparagraaf. Die kunnen leiden tot een geringere rol van het personeel en dat is voor de betrokken onderwijsbonden onacceptabel.

De koppeling van mogelijk vorderingen in het cao-overleg met de 9,5 miljoen euro voor verbetering van de reiskosten is `ongepast' een lijkt sterk op `chantage. Het geld is trouwens door minister Van der Hoeven beschikbaar gesteld juist met de bedoeling de reiskostenregeling te verbeteren.

De huidige impasse kan de verhoudingen in het voorgezet onderwijs tussen werkgevers en werknemers ernstig schade toebrengen. Voorzien is dat ook in deze onderwijssector de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers `(vanaf begin 2007) gedecentraliseerd zullen worden. Die ontwikkeling wordt door de opstelling van de werkgevers in het voortgezet onderwijs bedreigd.

De onderhandelaars van de onderwijsbonden hebben er bij de werkgeversdelegatie dan ook op aangedrongen met hun achterban overleg te plegen over de ontstane impasse.