Gemeente Schiedam


Het aanvragen van huurtoeslag

Als huurder van een woning van een woningcorporatie of particuliere verhuurder kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Of u huurtoeslag kunt krijgen, hangt af van uw huur, uw inkomen, de samenstelling van uw huishouden en uw vermogen. Uitgebreide informatie over alle voorwaarden voor huurtoeslag vindt u op de site van de Belastingdienst/Toeslagen www.toeslagen.nl

Maximale huurgrens

In de Wet op de huurtoeslag (Wht) is geregeld dat er in beginsel geen huurtoeslag wordt verstrekt als een huurder een woning bewoont waarvan de huur hoger is dan de maximale huurgrens. De maximale huurgrens is voor het tijdvak 1 juli 2005 tot 1 juli 2006 331,78 als de woning uitsluitend wordt bewoond door personen beneden de 23 jaar. In alle andere gevallen is de huurgrens 604,72.

Passendheidstoets

Een huurder van een woning met een huurprijs boven de aftoppingsgrens krijgt geen huurtoeslag wanneer hij een woning had of kon krijgen die beter past bij zijn persoonlijke en financiële omstandigheden. Belastingdienst/Toeslagen vraagt aan de gemeente of de woning passend is voor het huishouden. Dit gebeurt alleen wanneer de aanvrager ten hoogste zes maanden op het nieuwe adres woont.

De aftoppingsgrens is het huurbedrag waaronder in Nederland voldoende woningvoorraad is voor de doelgroep. Van 1 juli 2005 tot 1 juli 2006 is de aftoppingsgrens:

- Voor 1 of 2 persoonshuishoudens : 474,88 euro
- Voor 3 of meer persoonshuishoudens : 508,92 euro

Een duurdere woning wordt door de gemeente alleen als passend aangemerkt in de volgende gevallen:

1. U bent 65 jaar of ouder en gaat verhuizen van een woning die niet meer voor u geschikt is (bijvoorbeeld een portiekwoning) naar een aanleunwoning. Een aanleunwoning is een ouderenwoningen binnen of in de directe omgeving van een zorgcentrum, waarbij de bewoners gebruik kunnen maken van de voorzieningen van het zorgcentrum.
2. U verhuist naar een woning die specifiek geschikt is voor een gehandicapte huurder of medebewoner en de huidige woning is in verband met de handicap niet geschikt. Er dient dan wel een medische indicatie te zijn afgegeven.

3. U heeft een groot gezin (ten minste 8 personen) en verhuist naar een 5- of meer kamerwoning omdat de huidige woning te klein is.

In alle andere gevallen zal de gemeente een afwijzend passendheidsadvies geven aan de Belastingdienst/ Toeslagen. De uiteindelijke beslissing over de toekenning van de huurtoeslag wordt door de Belastingdienst/Toeslagen genomen.

Meer informatie

Op de website van de Belastingdienst/ Toeslagen (www.toeslagen.nl) kunt u berekenen of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Hier vindt u ook verdere informatie over huurtoeslag en de voorwaarden waaraan u moet voldoen om het te kunnen krijgen.U kunt telefonisch (0800-0543) of via de site (http://www.toeslagen.nl/) een aanvraagformulier huurtoeslag opvragen.

Daarnaast kunt u ook meer informatie over huurtoeslag krijgen bij het Gemeentelijk Informatiepunt in de Stadswinkel telefoonnummer: (010)2465304.