VVD


29-3-2006

VVD wil af van oude emancipatie-denken

De VVD wil, bij monde van emancipatie- en discriminatiewoordvoerder Eske van Egerschot, af van het traditionele denken over emancipatie. "We moeten vechten voor algehele acceptatie en appreciatie van de diversiteit in onze samenleving."

Eén van de punten die VVD Tweede Kamerlid Eske van Egerschot heeft gemaakt bij het overleg emancipatieonderwerpen, is de ontwikkeling van een `Masterplan Diversiteit'. We moeten ons beperken tot de taak van de overheid: het wegnemen van belemmeringen voor gelijke rechten en gelijke kansen én ophouden met het enorme versnipperde beleid. De honderden miljoenen die we in het beleid hebben gestoken, hebben niet geleid tot het gewenste resultaat.

Rita Verdonk heeft volgens Van Egerschot met haar Ambassadeursnetwerk al een goede stap in de juiste richting gezet. Nu is het zaak dat de diversiteitsgedachte breder wordt getrokken.

De overheid heeft de taak om belemmeringen weg te nemen. Van Egerschot noemt er in het overleg van 29 maart twee:


1) Het gezin kan niet draaien zonder inzet van mannen en vrouwen en de traditionele taakverdeling wordt steeds meer een gelijkwaardige verdeling. De samenleving biedt hiertoe nog onvoldoende ruimte. De noodzaak van diversiteit, óók diversiteit van keuzes, staat nog onvoldoende centraal. Een voorbeeld hiervan is invoering van het vaderschapsverlof, dat in de Scandinavische landen een groot succes is.


2) Ondanks onze regelgeving, waarbij de basis gevormd wordt door artikel 1 van de Grondwet: discriminatie op welke grond dan ook is verboden in ons land, neemt de agressie jegens homoseksuelen in dit land steeds meer toe. Vooral de mannen in de grote steden voelen zich steeds meer en meer onveilig in hun eigen stad. In Nederland is iedereen gelijk, ongeacht je geaardheid en IEDEREEN dient dit te respecteren.

Visitiatecommissie Emancipatie
Naast dit overleg vindt er ook een overleg plaats over de bevindingen van de visitatiecommissie Emanicipatie. Belangrijkste doel is een beeld te schetsen van emancipatiebeleid en `gender mainstreaming' bij de Rijksoverheid in 2005.

De VVD is niet te spreken over de algemene conclusie dat er sprake is van `een zorgelijke situatie'. Een aantal ministeries presteert ronduit slecht. Van Egerschot zal de minister van Sociale Zaken hierover in het algemeen overleg vragen stellen.

29 maart 2006

Eske van Egerschot: e.vegerschot@tweedekamer.nl