Gemeente Giessenlanden


Onderzoek toekomst Raadhuisplein, Folkertsstraat en Julianastraat Arkel

De toekomst van de oude kern in Arkel is een belangrijk aandachtspunt van de gemeente Giessenlanden. Giessenlanden wil met voorrang een visie ontwikkelen voor het Raadhuisplein, de Julianastraat en de Folkertsstraat. Ter voorbereiding op de visieontwikkeling wil Giessenlanden een onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebied laten uitvoeren. Graag betrekken wij in de hele ontwikkeling de bewoners en gebruikers van deze omgeving. Te beginnen met een informatieve bijeenkomst. Onderzoek
Om weloverwogen afwegingen te maken wordt een verkennend onderzoek gestart. We benadrukken dat het om een onderzoek gaat. Op basis van het onderzoek ontwikkelt Giessenlanden haar visie en plannen. Plannen die een positieve bijdrage moeten leveren aan de leefbaarheid van Arkel nu en in de toekomst.

Plannen die een herstructurering van de buurt kunnen betekenen. En dus ook nieuwbouw in de plaats van huidige bebouwing. Herstructurering van een buurt is een ingrijpende gebeurtenis. Het proces van plannen ontwikkelen tot en met uitvoering neemt vele jaren in beslag.

Achtergrond
Met de realisatie van het nieuwe centrum van Arkel bij de nieuwe Peperhof moet nagedacht worden over de toekomstige invulling van het Raadhuisplein. Belangrijke elementen zijn;
· De verplaatsing van de supermarkt en de wens van andere ondernemers om ook naar de nieuwe locatie te gaan.
· Onlangs verleende de provincie haar medewerking aan verplaatsing van het benzinestation.
· Er is een subsidie uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) ontvangen voor de aanpak van het Raadhuisplein.

Giessenlanden wil de gedachtengang over het Raadhuisplein graag verbreden met de Folkertsstraat en een deel van de Julianastraat. In deze straten staan veel huurwoningen die tot het oudste bezit van het woningbedrijf horen. Het onderzoeksgebied omvat de winkel/bedrijfs- en woonpanden aan het Raadhuisplein en 62 woningen in de overige straten waarvan 42 woningen huur zijn.

Giessenlanden werkt ook aan een plan voor nieuwbouw achter de Frambozendreef, Kersendreef en Kastanjelaan. De afzonderlijke projecten kunnen elkaar door een gezamenlijke aanpak versterken.

Huurwoningen
Het woningbedrijf is verantwoordelijk voor goede en aantrekkelijke woningen voor de huidige én toekomstige huurders. De huurwoningen op deze locatie zijn de oudste huurwoningen van Arkel. De woningen in de Folkertsstraat zijn uit 1920. De woningen in de Julianastraat en Margrietstraat dateren uit 1949/1950. Ze vertonen in toenemende mate bouwkundige gebreken zoals scheefzakken en scheurvorming. Problemen die samenhangen met de ouderdom van de woningen. Naast de technische staat bepaalt ook het comfort de verhuurbaarheid van een woning. De woningen hebben kleine kamers, een kleine keuken en badkamer. Verder ontbreekt er goede isolatie. Dat alles maakt de kwaliteit van de woningen minder. Het is de vraag of de woningen in de toekomst voldoen aan de wensen en eisen van woningzoekenden. Om de kwaliteit te verhogen zijn forse investeringen nodig. Het is de vraag of deze woningen dat gezien hun levensduur nog waard zijn. Het verkennend onderzoek moet hier meer informatie over geven.

Bouwvergunningen
Totdat er keuzes zijn gemaakt over de toekomst van het gebied is gemeente Giessenlanden terughoudend met het verstrekken van bouwvergunningen en het verlenen van medewerking aan aanpassingen aan huurwoningen.

Subsidie
De provincie ondersteunt en stimuleert de ontwikkeling van dorpskernen zoals nu in Arkel het geval is. We noemden al de ISV subsidie voor het Raadhuisplein. Ook voor het verkennende onderzoek verwacht Giessenlanden een subsidie te ontvangen.

Planning
De komende maanden bereidt Giessenlanden het onderzoek voor. Vervolgens wordt een onderzoeksbureau geselecteerd en naar verwachting kan het onderzoek dan na de zomer uitgevoerd worden. Eind 2006 en in 2007 moet Giessenlanden een visie en verdere plannen bepalen.

Bij het ontwikkelen van een visie en het uitwerken van plannen spelen velen aspecten een rol die allemaal zorgvuldig moeten worden afgewogen. Het gaat om planologische, juridische en financiële aspecten. Herstructurering kan ingrijpende gevolgen voor bewoners en eigenaren hebben. We benadrukken daarom dat herstructurering alleen mogelijk is als er zorgvuldig met bewoners en eigenaren wordt omgegaan en er goede alternatieven voorhanden zijn.

Informatie
Huurders kunnen voor nadere informatie contact opnemen met het Gemeentelijk woningbedrijf, Andries Kraaijeveld, 0183-583855. Voor overige informatie is uw eerste aanspreekpunt Ellen Schoondermark, secretaresse sector grondgebied, 0183-583887. U kunt uw vragen bovendien schriftelijk of via de mail aan ons voorleggen. U kunt het vragenformulier gebruiken of mailen naar e.schoondermark@giessenlanden.nl