MINDEF: F-16's Volkel en Leeuwarden oefenen in Canada

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Jachtvliegers en F-16's van vliegbases Volkel en Leeuwarden oefenen van begin april tot half juni in Canada. In verband met het exporteren van geluid wordt gedurende zes weken in het Canadese Cold Lake gevlogen. Na deze periode doen de F-16's voor een periode van vier weken mee aan de internationale NAVO oefening 'Maple Flag', eveneens in Canada.

Aan het eind van deze week vertrekken in totaal elf F-16's vanaf vliegbasis Volkel richting Goose Bay in Canada. De toestellen worden in de lucht van brandstof voorzien door een KDC-10 afkomstig van vliegbasis Eindhoven. Na de tussenstop op Goose Bay vliegen de toestellen aan het begin van volgende week door naar Cold Lake in het westen van Canada.

Jaarlijks nemen tientallen vliegers van de Koninklijke Luchtmacht deel aan internationale oefeningen in het buitenland. Dit heeft onder andere te maken met de export van geluid, waardoor de geluidsoverlast rondom vliegbases in Nederland beperkt wordt. Eerder dit jaar bivakkeerden vliegers en onderhoudspersoneel van Volkel vier weken in het Zweedse Vidsel om daar een groot deel van de noodzakelijke avondvlieguren te maken. Vliegers van Leeuwarden zullen om dezelfde reden in september voor een periode van vier weken vanuit Vidsel opereren. Met het exporteren van geluid naar het buitenland beoogt de luchtmacht dat een omgeving van een vliegbasis minder hinder ondervindt van de vliegtuigen.