Gemeente Heerlen

Naast het Glaspaleis

Opgraving stadswal 'Landsfort Herle'

Op het Pancratiusplein-zuid, naast het Glaspaleis, is een start gemaakt met het opgraven van de walmuur van het 'Landsfort Herle'. In de Middeleeuwen bestond het centrum van Heerlen uit dit landsfort. Het fort bestond uit een ronde muur en een verdedigbare woontoren (de schelmentoren). Er omheen lag een gracht. Het binnenterrein werd geheel ingenomen door de 12e eeuwse Sint Pancratiuskerk met kerkhof.

Archeologisch bureau Fontys Bilan uit Tilburg verricht het onderzoek en de aannemer van het Pleinenplan voert de graafwerkzaamheden uit. Het onderzoek moet een antwoord geven op de volgende vragen: . Wat is de aard, het karakter, de omvang, de datering, de gaafheid, de conservering en de relatieve archeologische waarde van de vindplaats? . Tot welk complextype behoort de vindplaats?
. Ut welke periode dateert de het muurwerk en de gracht? . Voldoen de antwoorden op bovenstaande antwoorden aan de verwachtingen zoals die leven over dit gebied? De onderzoekers verwachten de muur te vinden en mogelijk enkele vondsten van keramiek.

Na het onderzoek en een grondige documentatie wordt de walmuur uitgegraven en op het Pancratiusplein-zuid geplaatst. Daarmee wordt het een onderdeel van het Pleinenplan. Het onderzoeksgebied wordt daarna weer hersteld.

HEERLEN, 29 maart 2006
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --