Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-150       |
|                                            |Arnhem|29 maart 2006  |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 28 MAART 2006

Waardering voor ambitieus Nijmeegs milieuplan (C3) De Gelderse bestuurders zijn vol lof over de ambitieuze aanpak van Nijmegen in zijn concept voorontwerp milieubeleidsplan. Burgemeester en wethouders van deze gemeente wordt wel gewezen op het feit dat samenwerking in KAN-verband en met de provincie essentieel is om de leefomgeving schoner en stiller te maken. Onderwerpen als lucht, geluid en het klimaat- en energiebeleid kunnen op die manier beter tot hun recht komen. GS stellen het Nijmeegs college voor om de discussie met Pro-Rail aan te gaan over het stiller maken van de erg drukke spoorverbinding Nijmegen-Arnhem. Met Rijkswaterstaat moet overleg worden gevoerd over de rijkswegen in en rondom Nijmegen (geluidskaarten en actieplannen).

Nieuwe cijfers fijnstof leiden niet tot andere benadering maar verleggen accenten (C7) De nieuwe cijfers van het Milieu en NatuurPlanbureau (NMP) over de achtergrondwaarde voor fijnstof in Nederland (2 maart 2006) betekenen volgens GS dat er meer accent wordt gelegd op het oplossen van knelpunten dan op het voorkomen van nieuwe. Dit staat in een notitie van GS aan PS. Luchtkwaliteitsproblemen zijn er in Gelderland met name in de binnenstedelijke gebieden, langs grote verkeersaders en in de regio's Arnhem-Nijmegen, Gelderse Vallei en Rivierengebied. Het college wil meer investeren in maatregelen die met het verkeer te maken hebben. Ook zullen de Gelderse regio's zich meer richten op projecten in binnensteden en belangrijke lokale/regionale knelpunten. In Gelderland zijn er zo'n 60 grote projecten die bijdragen aan luchtverontreiniging. Deze nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen gaan deel uitmaken van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. In dit programma wordt de EU-norm vertaald in een nationaal programma dat moet voorkomen dat deze projecten 'op slot' worden gezet. Het gaat hierbij o.a. om het Arnhemse Rijnboogproject, doortrekken van de A15, Ede-Oost en de stadsbrug bij Nijmegen.

E 400.000,- voor projecten plattelandsontwikkeling (C8) GS hebben in totaal 4 ton subsidie toegekend aan vier plattelandsprojecten. Een bedrag van E 100.000,- is bestemd voor Ingrepo BV uit Zutphen voor het ontwikkelen van innovatieve technologie voor de teelt en verwerking van zoetwatermicroalgen. Het Waterschap Veluwe ontvangt ruim E 150.000,- provinciale subsidie voor het herstel van 8 kilometer Soerensebeek in de gemeente Rheden. De stichting Recreatie Randmeren ontvangt E 137.767,- voor de doorstart van het project om 20 trekkershutten langs de Randmeren te realiseren. Het dorpshuis Valburg ontvangt E 7.750,- subsidie om in het dorpshuis internetmogelijkheden voor jongeren en ouderen te realiseren. (zie ook apart persbericht met als bijlage projectenoverzicht)

Provincie Gelderland en gemeenten akkoord met nieuw regiotaxivervoer per 1 januari 2007 Gedeputeerde Staten en alle Gelderse gemeenten in de regio's Achterhoek, De Vallei, IJsselstreek en Rivierenland hebben de samenwerkingsovereenkomst voor het Regiotaxivervoer gesloten. Vanaf 2004 is door de gemeenten en de provincie aan deze samenwerking gewerkt. De provincie verplicht zich tot de aanbesteding en het contractbeheer van Regiotaxi Gelderland. De gemeenten geven in deze overeenkomst aan het regiotaxivervoer voor gehandicapte burgers (reizigers in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)) af te nemen. (zie ook apart persbericht)

Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over het volgende onderwerp:
. (On)mogelijkheden toekomstige inrichting platteland (A2) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.



Provincie Gelderland