FNV


1 mei conferentie

Bonden voeren actie in openbaar vervoer

FNV Bondgenoten en ABVAKABO FNV voeren vandaag actie tegen een paragraaf in de Wet Personenvervoer 2000. Reizigers kunnen een bon uit Metro, Spits of de Volkskrant knippen, waarmee ze gratis met streekbussen kunnen reizen.

"Onder de werknemers in het openbaar vervoer bestaat veel onrust", zegt woordvoerder van FNV Bondgenoten Marco van Moort.

"Sinds het kabinet het openbaar vervoer wil privatiseren, proberen allerlei bedrijven een concessie te krijgen. Die willen het vervoer zo goedkoop mogelijk invullen."

Personeelsparagraaf

Onrust geeft een van de artikelen in de Wet Personenvervoer. Die gaat over wat er met het personeel gebeurt als een concessie overgaat van het ene vervoersbedrijf naar een ander. Deze zogenoemde `personeelsparagraaf' vervalt per 1 januari 2010.

Het kabinet wil de paragraaf schrappen. Daarmee wordt het personeel van vervoersbedrijven bij overgang van een concessie vogelvrij. De personeelsparagraaf is nodig om de overgang van personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden te regelen. Schrappen ervan betekent voor veel chauffeurs onzekerheid over hun baan.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer de evaluatie van de Wet Personenvervoer 2000 besproken. Vanmiddag overhandigt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, tijdens een manifestatie op het Plein in Den Haag een petitie aan de Vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat.

* Lees ook de andere artikelen van FNV e-Magazine

29 maart 2006