Gemeente Gouda


persbericht: gouda stelt wmo-raad in (29/3/2006)

Op 1 januari 2007 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. De rijksoverheid verplicht gemeenten om bij de ontwikkeling en uitvoering van deze wet burgers en cliënten te betrekken. Daarom stelt de gemeente Gouda per 27 september 2006 een Wmo-raad in. De gemeente bereidt dit voor met een voorbereidingsgroep Wmo-raad. In deze voorbereidingsgroep zijn adviesraden en andere vertegenwoordigers van vragers van maatschappelijke ondersteuning vertegenwoordigd. De Wmo-raad kan worden geraadpleegd en heeft een adviserende rol bij de totstandkoming en uitvoering van de wet. Ook individuele burgers worden geraadpleegd bij de totstandkoming en de uitvoering van de wet. Tevens worden burgers betrokken via officiële inspraakprocedures.

We stellen de Wmo-raad niet alleen in omdat het wettelijk verplicht is door het Rijk, stelt demissionair wethouder Piet van der Sluijs. Wij vinden het als gemeente erg belangrijk en zinvol om degenen die straks met de Wmo te maken krijgen te betrekken. De deskundigheid van cliënten en burgers op het gebied van de Wmo kan de kwaliteit van het beleid alleen maar ten goede komen. Samen met de Wmo-raad en burgers moeten we kijken hoe we binnen de kaders die het Rijk stelt de Wmo het beste kunnen toespitsen op de Goudse situatie. Maatwerk is erg belangrijk.

Regierol voor gemeente
Met de invoering van de Wmo krijgt de gemeente meer verantwoordelijkheden en daarmee een regierol op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten en de huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten gaan in de Wmo op. Voor al deze zaken kunnen burgers straks terecht bij één loket met al hun vragen over wonen, zorg en welzijn.

Doel van de wet
De Wet maatschappelijke Ontwikkeling heeft als doel dat iedereen kan deelnemen in de maatschappij. Meedoen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ouderdom, handicap, sociaal-economische klasse kunnen hindernissen vormen om volop in de maatschappij te participeren. De Wmo wil mensen in staat stellen om mee te doen, zodat mensen zich beter kunnen redden.