Gemeente Nederbetuwe


29 maart 2006

Nieuwe regionale aanwinst bij brandweer Neder-Betuwe Als gevolg van de fusie van de regionale brandweer Nijmegen e.o. met de regionale brandweer Rivierenland in 2004, is bekeken of het regionale brandweermaterieel optimaal in het verzorgingsgebied van Gelderland-Zuid gespreid is. Gebleken is dat het schuimblusvoertuig dat in Nijmegen was gepositioneerd een te lange opkomsttijd had naar het Rivierenland-gebied.

Het voertuig wordt vooral ingezet voor het blussen van branden die ontstaan bij transport-ongevallen met gevaarlijke stoffen. Omdat de rijksweg A15 en de Betuweroute de grootste risico's zijn met betrekking tot transport incidenten is het voertuig in Ochten geplaatst.

Naast de belangen van de rijksweg en de Betuweroute kan het voertuig ook lokaal in de gemeente Neder-Betuwe worden ingezet. Hierbij moet gedacht worden aan het leveren van bluscapaciteit en het aanleveren water voor de standaard blusvoertuigen op plaatsen waar de waterwinning niet optimaal is, zoals in het buitengebied.

Technische gegevens
Het voertuig beschikt over een watertank van 8000 liter en circa 800 liter schuimvormend middel. Het waterkanon op het dak heeft een worplengte van 60 meter en het voertuig beschikt over een dubbele motor zodat rijdend kan worden geblust.

Kosten
De kosten verbonden aan dit specialisme zoals onderhoud, stalling, opleiding en oefening worden door de Regionale brandweer vergoed. Het voertuig wordt bemenst door vrijwillige korpsleden van de groepen Ochten en Kesteren.