Radboud Universiteit Nijmegen


Rubicon-subsidie voor twee Nijmeegse wetenschappelijke talenten

Twee veelbelovende jonge wetenschappers van de Radboud Universiteit krijgen een Rubicon-subsidie van NWO. Met deze beurs kunnen ze maximaal twee jaar voor onderzoek naar het buitenland. De Nijmeegse prijswinnaars zijn drs. Joris Robben, verbonden aan het Nijmegen Centre for Molecular and Life Sciences en dr. Katharina Haude, in februari jl. gepromoveerd en tot die tijd werkzaam bij het Centre for Language Studies.

Uit het totaal aantal inschrijvingen van 91 honoreerde NWO aanvragen van 32 onderzoekers. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek aan een excellent instituut in binnen- of buitenland. Het merendeel van de succesvolle kandidaten is in Nederland gepromoveerd. Andere kandidaten zijn afkomstig uit Italië, Duitsland, India.

Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. De 32 onderzoekers krijgen bij elkaar 1,1 miljoen euro. Hieruit wordt onkostenvergoeding voor verblijf van een half jaar tot twee jaar aan een buitenlands instituut bekostigd van maximaal ongeveer 80.000 euro. Bij verblijf van een jaar aan een Nederlands instituut krijgt het instituut maximaal 55.000 euro.

De Rubicon-toekenning is de vervanger van de Talentensubsidie en is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni-subsidie te krijgen. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Voor Rubicon is jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van OCW en NWO.

Katharina Haude promoveerde in februari op onderzoek naar het Movima, een met uitsterven bedreigde indianentaal in het Boliviaanse Amazonegebied. Met de Rubicon-subsidie zet ze dit onderzoek voort aan de School of Oriental and African Studies (Londen, GB).

Joris Robben heeft onderzoek gedaan in het Nijmeegs Centre for Molecular and Life Sciences onder leiding van dr. P. Deen. Het betreft onderzoek naar verstoringen in de waterhomeostase in de nier. Robben concentreerde zich op de regulatie van de vasopressine-receptor en het zoeken naar middelen om fouten in de cellen van mensen met deze aandoening te herstellen. Met zijn Rubicon-premie gaat hij aan de University of Glasgow onderzoek doen naar de rol van G-proteine gekoppelde receptoren bij het ontstaan van hypertensie en de zuurbaseregulatie in de nier.