Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200504171/1
(Kinderdagverblijf Diemen)
Uitspraak over de tijdelijke bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Diemen heeft verleend voor een kinderdagverblijf aan de Vogelweg, hoek Diemerpolderweg, in Diemen. Het bestemmingsplan laat een kinderdagverblijf op die locatie niet toe. Het gemeentebestuur heeft een tijdelijke vrijstelling verleend om de bouw toch mogelijk te maken. Door deze tijdelijke vrijstelling mag het kinderdagverblijf daar tot oktober 2009 blijven. Enkele omwonenden hebben bezwaar tegen dit besluit. Zij voeren allereerst aan dat een tijdelijke vrijstelling helemaal niet kan worden verleend en dat er geen concrete, objectieve gegevens voorhanden zijn die er op wijzen dat het kinderdagverblijf daar slechts tijdelijk blijft zitten. Zij zijn bang dat het kinderdagverblijf ook na oktober 2009 op die locatie zal zijn gevestigd. De rechtbank in Amsterdam heeft in april 2005 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Zij komen nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.


* 200504378/1
(Tijdelijke sluiting "Café Underground" Zaandam) Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Zaanstad om "Café Underground" aan de Zuiddijk in Zaandam tijdelijk te sluiten voor een periode van een jaar. De burgemeester voert het beleid dat coffeeshops waarin de verkoop van softdrugs onder voorwaarden wordt gedoogd, gedurende een periode van 6 tot 24 maanden worden gesloten bij het in bezit hebben van of handel in harddrugs. In het café zijn wikkels cocaïne en XTC-pillen aangetroffen; daarom heeft de burgemeester het café tijdelijk gesloten. De eigenaar is van mening dat de sluiting voor een jaar onevenredig lang is, omdat hij naar eigen zeggen in geen enkele relatie staat tot de persoon die het leeuwendeel van de aangetroffen verdovende middelen bij zich had. Hij voert aan dat deze persoon niet als barmedewerker bij hem werkzaam is. De eigenaar is verder van mening dat de burgemeester niet of nauwelijks optreedt tegen andere kroegen en discotheken.


* 200504942/1
(Vuurwerkopslag Apeldoorn)
Uitspraak op het beroep dat de Ontwikkelingsmaatschappij Apeldoorn BV heeft ingesteld tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan een detailhandel in meststoffen, bestrijdingsmiddelen, tuinartikelen, diervoeders en consumentenvuurwerk aan de Tullekensmolenweg in Lieren. Het bedrijf heeft een vergunning gekregen onder meer voor de opslag van maximaal 19.020 kilo consumentenvuurwerk. De Ontwikkelingsmaatschappij is eigenares van een aangrenzend pand "De Coöperatie" en stelt dat er ten onrechte geen rekening is gehouden met haar uitbreidingsplannen en er onvoldoende rekening is gehouden met de veiligheidsafstanden. Het college van gedeputeerde staten stelt zich op het standpunt dat de uitbreidingsplannen en plannen voor nieuwbouw van woningen planologisch niet zijn toegestaan en er geen concreet zich bestaat op realisering.


* 200506791/1
(Milieuvergunning Amsterdam Coal Processing BV) Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Amsterdam heeft ingesteld tegen de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van de milieuvergunning die eerder is verleend aan Amsterdam Coal Processing BV. De inwoner is het niet met de wijziging eens en wijst op onduidelijke voorschriften in de vergunning. Ook wijst hij erop dat het onbeperkt opstapelen van onbewerkte steenkool visuele hinder oplevert en er stofhinder zal optreden. Het college van gedeputeerde staten stelt dat ook de gewijzigde vergunning aan de milieuregelgeving voldoet.


* 200507097/1
(Openingtijden Bioderij Sliedrecht)
Uitspraak op het beroep dat de Bioderij aan de Baanhoek in Sliedrecht heeft ingediend tegen de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Sliedrecht om een 'melding' te accepteren. De Bioderij is een industriële bakkerij voor onder meer pannenkoeken. De melding ziet op een aanpassing van de milieuvergunning waarbij de bedrijfstijden van het bedrijf worden verlengd. Het bedrijf wil voortaan ook op 12 zaterdagen per jaar geopend zijn voor productie- en schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden. Omwonenden hebben bezwaar tegen de langere openingstijden vanwege geuroverlast. Het bedrijf betoogt dat het college van burgemeester en wethouders zich ten onrechte op het standpunt heeft gesteld dat er een nader onderzoek moet worden verricht of het bedrijf aan de geuremissienorm voldoet.


* 200507368/1
(Bestemmingsplan Hoensbroek-West in Heerlen) Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Hoensbroek, mede namens de Stichting Buurtbeheer Maria-Gewanden, heeft ingediend met betrekking tot het bestemmingsplan "Hoensbroek-West" van de gemeente Heerlen. Het bestemmingsplan geeft een regeling voor een speeltuin en een kinderdagverblijf aan de Langstraat in Hoensbroek. De inwoner is het niet met deze nieuwe bestemming eens en stelt dat de oude 'recreatieve' bestemming had moeten worden gehandhaafd. Hij stelt dat de nieuwe bestemming parkeren mogelijk maakt terwijl er voldoende parkeergelegenheid in de nabije omgeving is.


* 200507858/1
(Tuinwinkel 's-Hertogenbosch)
Uitspraak over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch van de vergunning voor het plaatsen van reclameborden en uitstallingen bij een Tuinwinkel aan de Fonteinstraat in Den Bosch. De tuinwinkel bevindt zich in een gebied dat als beschermd stadsgezicht is aangewezen. Het gemeentebestuur voert een beleid dat het plaatsen van reclameborden en uitstallingen bij winkels in dat gebied, niet meer wordt toegestaan. Daarom heeft het gemeentebestuur een eerder verleende vergunning ingetrokken. Volgens de eigenares van de winkel wordt de binnenstad juist verlevendigd en verfraaid door de uitstallingen. Zij vindt het beleid van de gemeente te ongenuanceerd. Verder is zij van mening dat het gemeentebestuur de vergunning niet mocht intrekken, omdat zij al bijna 40 jaar planten en potten voor haar winkel uitstalt. De rechtbank in Den Bosch heeft in juli 2005 een eerder beroep van de eigenares ongegrond verklaard. Zij komt nu tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.


* 200508042/1
(Tijdelijke sluiting "The Wish" Eindhoven)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Eindhoven om Eet-Poolcafé "The Wish" aan de Boschdijk in Eindhoven te sluiten voor een periode van zes maanden. De burgemeester voert een beleid dat een horecabedrijf voor een periode van zes maanden wordt gesloten als daarin voor de eerste maal door de politie de handel in harddrugs wordt vastgesteld. Bij een inval in maart 2005 zijn bolletjes cocaïne en XTC-tabletten aangetroffen. Volgens de eigenaar had de burgemeester zijn café niet mogen sluiten, voordat was vastgesteld dat er in harddrugs werd gehandeld. Volgens hem zijn de getuigenverklaringen onbetrouwbaar, is niet ondenkbaar dat getuigen uit wraak handelen en zijn sommige verklaringen tegenstrijdig. De eigenaar voert aan dat de aangetroffen harddrugs voor eigen gebruik waren bestemd en niet met zekerheid zijn te relateren aan een bepaalde persoon.


* 200508341/1
(Grillroom Schagen)
Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Schagen om het gebied voor het Horeca-Convenant Schagen Centrum 2000 uit te breiden en "Grillroom Jeruzalem" tot het convenant toe te laten. De grillroom mag in de nacht van zaterdag op zondag tot 02.00 uur open blijven. Met deze procedure probeert de eigenaar de openingstijd tot (uiterlijk) 06.00 uur te verlengen. De burgemeester van Schagen weigert dit, omdat een later sluitingsuur volgens hem tot een toename van overlast in het centrum van de stad zal leiden. De eigenaar van de grillroom bestrijdt dit. Volgens hem gaat het grootste deel van de bezoekers van een nabij gelegen discotheek na afloop al niet naar een snackbar in de binnenstad die wel tot 06.00 uur open mag blijven. De eigenaar ziet niet in waarom dit anders zou worden als de grillroom eveneens tot 06.00 uur open mag zijn. Volgens de eigenaar is hij onterecht steeds bewust buiten het convenant gehouden.