Gemeente Eemsmond


Eemsmond sluit contract met Menzis voor collectieve ziektekostenverzekering
maandag 27 maart 2006

Op woensdag 29 maart 2006 ondertekent wethouder Rein Eisinga van de gemeente Eemsmond een contract met zorgverzekeraar Menzis (voorheen Geové) in Groningen. Op basis van dit contract kunnen bijstandsgerechtigden en mensen met een minimuminkomen zich met korting verzekeren tegen ziektekosten.

De collectieve verzekering gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari 2006. Dit betekent dat bijstandsgerechtigden en andere mensen met een minimuminkomen, die al bij Menzis verzekerd zijn per direct over kunnen stappen. Degenen die verzekerd zijn bij een andere maatschappij, kunnen per 1 januari 2007 naar de collectieve verzekering overstappen. De collectieve ziektekostenverzekering is afgesloten met tussenkomst van de heer Poort van Poort, Sienot en Woltjer in Uithuizen.

Het aanbod
De korting geldt voor bijstandgerechtigden of mensen met een inkomen van maximaal 110% van de bijstandsnorm. Voorwaarde is wel dat men een basisverzekering, een aanvullende verzekering (EV 2 of 3) en een tandartsverzekering (TV 2 of 3) afsluit bij Menzis. Verzekerden ontvangen een korting van 5,1% op de basisverzekering en 9% op de aanvullende en tandartsverzekering.

Bijzondere bijstand
De collectieve verzekering dekt veel kosten/verstrekkingen die normaal onder de bijzondere bijstand vallen. Verzekerden kunnen rechtstreeks hun declaraties afhandelen bij Menzis en hoeven niet eerst bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente aan te kloppen. Uit ervaring blijkt dat verzekerden op deze wijze meer gebruik maken van de noodzakelijke zorg. De komst van de collectieve verzekering betekent wel dat er geen aanspraak meer kan worden gemaakt op bijzondere bijstand voor kosten die door de collectieve verzekering worden gedekt. Er wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die om een of andere reden niet deel hebben kunnen nemen aan de collectieve verzekering.

Ervaring andere gemeenten
In gemeenten waarin geen collectieve verzekering is afgesloten, is een kwart van de bijstandsgerechtigden onvoldoende aanvullend verzekerd tegen medische kosten. Door het sluiten van een collectief contract, daalt dit percentage naar ongeveer 5%.

Aanvragen
Uitkeringsgerechtigden van de gemeente Eemsmond krijgen automatisch bericht van de gemeente. Andere belanghebbenden kunnen een aanvraagformulier aanvragen bij de publieksbalie van het gemeentehuis in Uithuizen. Dit kan via telefoonnummer (0595) 43 75 55 of e-mail algemeen@eemsmond.nl. De aanvraagformulieren zijn zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval vanaf 15 april 2006 verkrijgbaar.