Socialistische Partij

Van Hoof vraagt om grenzeloze problemen

28-03-2006 * Staatssecretaris Henk van Hoof wil de grenzen voor werknemers uit nieuwe EU-landen op 1 januari 2007 open gooien, in plaats van op 1 mei 2006. SP-Kamerlid Jan de Wit gelooft niet dat het kabinet, zoals het zegt, in 7 maanden voldoende maatregelen kan treffen tegen ontduiking van arbeidsvoorwaarden en oneerlijke concurrentie. "Van Hoof heeft blijkbaar een volstrekt verkeerd beeld van de gevolgen van het openen gooien van de grenzen. In Ierland hebben ze nu twee jaar ervaring en daar is 5% van de werkenden Pools. Stel dat het hier de helft wordt, dan hebben we het nog altijd over 175.000 Polen. Maar Nederland ligt voor Polen een stuk dichterbij en er komen heel wat nieuwe EU-landen bij, dus wellicht worden het er zelfs meer."

De Wit: "Van Hoof moet slim zijn en leren van andermans fouten. Kijk naar Ierland, waar ze na twee jaar open grenzen het systeem van werkvergunningen weer willen herinvoeren omdat de toestroom en de daaraan gekoppelde ontwrichting van de arbeidsmarkt veel groter was dan verwacht. Honderdduizenden Ieren en Polen hebben gezamenlijk gedemonstreerd tegen de uitbuiting, verdringing en concurrentievervalsing, maar Van Hoof lijkt zich blind te staren op de vermeende zegeningen van grenzeloze concurrentie op de arbeidsmarkt."

"Van Hoof blijft ons stug voorhouden dat we `slechts' 60.000 mensen hoeven te verwachten, maar dat is onzin: nu al zijn 100.000 mensen uit Oost-Europa in ons land legaal of illegaal aan de slag. Het gaat om 30.000 mensen met een werkvergunning, 50.000 Polen met een Duits paspoort, 40.000 illegalen en dan nog eens duizenden als zelfstandige zonder personeel (zzp'er). Dat worden er natuurlijk niet minder, maar veel meer. Nu al verliezen vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers, uitzendkrachten en anderen hun baan. Eerst moet die verdringing, de uitbuiting van buitenlanders en de oneerlijke concurrentie voor kleine ondernemers aangepakt worden. Daar is naar mijn inschatting minsten drie jaar voor nodig."

De Wit wijst er ook op dat in Polen inmiddels een tekort aan arbeidskrachten is ontstaan in de bouw en de ziekenhuizen. "Opbouwprojecten met steun van de EU kunnen niet worden uitgevoerd door een tekort aan vaklui. De mensen tussen 18 en 35 trekken massaal naar het Westen. Hun plaatsen worden weer ingenomen door Oekraïners en Wit-Russen. Van Hoof moet niet meewerken aan de ontvolking van Polen en andere Oost-Europese landen, maar zich concentreren op het aan het werk helpen van Nederlanders die nu nog ongewild aan de kant staan." Zie ook:
* Houdt regering informatie achter over gevolgen van toestroom Polen?
* Grenzen niet verder open, maar grenzen stellen * Groeiende stroom buitenlandse arbeidskrachten ontwricht arbeidsmarkt
* Rapport: Open grenzen, eerlijk werk (.pdf)
* Aannemers in de knel door oneerlijke concurrentie