Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
30 Vragen van de heer G.P. Isabella
(vragen binnengekomen op 29 maart 2006)

Dinsdag 28 maart berichtte NOS Teletekst over het rittenschema van de Eneco Tour, een Belgisch/Nederlandse wielerkoers die van 16 t/m 23 augustus 2006 plaatsvindt. De Belgische wereldkampioen Tom Boonen zal ook aan deze wedstrijd deelnemen. Verder meldde NOS Teletekst:

"Het routeschema is grotendeels bekend. De organisatoren zoeken alleen nog een finishplaats voor de eerste etappe en een startlocatie voor de tweede rit".

De eerste rit start in Wieringerwerf (Noord-Holland) en de tweede rit heeft de aankomst in Sittard/Geleen (Limburg), het ligt dus in de lijn der verwachting dat de aankomstplaats van de eerste etappe en vertrekplaats van de tweede etappe ergens tussen deze twee locaties moet liggen. De gemeente Utrecht bevindt zich in de gelukkige omstandigheid dat de geografische ligging het mogelijk maakt om de aankomst van de eerste etappe en het vertrek van de tweede etappe hier te laten plaatsvinden.

Bovendien doet de gemeente Utrecht haar best om een grand départ van de Tour de France naar Utrecht te halen. De PvdA is een groot voorstander van een grand départ onder de Dom (d.w.z. proloog, vertrek- en aankomstplaats eerste etappe en vertrekplaats tweede etappe).

Volgens de PvdA is een aankomst en vertrek van de Eneco Tour een mooie oefening voor een eventueel grand départ van de Tour de France. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om Utrecht te promoten in binnen- en buitenland. De Eneco Tour is onderdeel van de Pro Tour en een (rechtstreeks) wedstrijdverslag wordt dus in meerdere landen uitgezonden.

Dat leidt tot de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders:

1. Is het college op de hoogte van het feit dat de organisatie van de Eneco Tour nog op zoek is naar een aankomst- en vertrekplaats?
2. Is het college het met de PvdA-fractie eens dat een aankomst en vertrek van de Eneco Tour een mooie oefening is voor een eventueel grand départ van de Tour de France én een mooie mogelijkheid biedt om Utrecht in binnen- en buitenland te promoten?
3. Is het college het met de PvdA-fractie eens dat de gemeente Utrecht moet proberen om de aankomst van de eerste etappe en/of het vertrek van de tweede etappe van de Eneco Tour in de gemeente Utrecht te laten plaatsvinden?
4. Is het college bereid om daartoe op zeer korte termijn met de organisatie van de Eneco Tour te overleggen over de mogelijkheid om Utrecht aan te doen als aankomstplaats voor de eerste etappe en vertrekplaats voor de tweede etappe?


---- --