Nuon

PERSBERICHT

Amsterdam, 29 maart 2006

Overleg aandeelhouders leidt tot aanpassing beloningsbeleid

Nuon publiceert Jaarverslag 2005

De variabele inkomens van de leden van de Raad van Bestuur van Nuon worden met ingang van 1 januari 2006 beperkt en de aandeelhouders worden betrokken bij nieuwe prestatieafspraken. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsrapport dat Nuon vandaag publiceert als onderdeel van het Jaarverslag 2005. De aanpassing van het beloningsbeleid is het gevolg van overleg tussen Raad van Commissarissen en aandeelhouders.

In het jaarverslag rapporteert Nuon de resultaten over 2005, die gepubliceerd werden tijdens de rapportage van de resultaten over het vierde kwartaal 2005, op 27 februari 2006. De resultaten laten een solide ontwikkeling zien. Exclusief bijzondere posten steeg het bedrijfsresultaat in 2005 met +3% naar EUR 652 miljoen (2004: EUR 634 miljoen). De nettowinst exclusief bijzondere posten steeg +18% en kwam uit op EUR 416 miljoen (2004: EUR 354 miljoen).

In het jaarverslag is het remuneratierapport opgenomen, waarin de Selectie-, Benoemings- en Remuneratiecommissie van de Raad van Commissarissen een overzicht geeft van de inkomens van de leden van de Raad van Bestuur in de afgelopen kalenderjaren en een toelichting op het gevoerde beloningsbeleid.

Beloning in 2005
Voorzitter Ludo van Halderen ontving in 2005 EUR 415.000 (2004: EUR 704.000). De teruggang in inkomen is het gevolg van het niet uitbetalen in 2005 van de korte en de lange termijn variabele inkomens ('bonussen').

Het korte termijn variabel inkomen dat Van Halderen in 2004 verdiende (EUR 98.000) werd niet uitgekeerd omdat hij daarvan op eigen verzoek afzag. Van Halderen deed dat om ruimte te creëren voor een inhoudelijke discussie met aandeelhouders over het beloningsbeleid. Die discussie heeft inmiddels plaatsgevonden.

Ook is er in 2005 geen lange termijn variabel inkomen uitgekeerd. Het over 2003 t/m 2005 verdiende variabele inkomen (EUR 167.000) wordt uitbetaald in 2006. Het verdiende variabele inkomen over de periode 2002 t/m 2004 is uitbetaald in 2004.

Na evaluatie van de prestatiecontracten 2005 is voor alle leden van de Raad van Bestuur vastgesteld dat zij 90 procent van hun korte termijn 'bonussen' ontvangen. Dit percentage kwam tot stand na weging van de resultaten. De financiële doelstellingen werden overschreden en de doelstellingen ten aanzien van medewerkers werden gehaald. De doelstellingen op klantniveau werden niet volledig gerealiseerd, vanwege administratieve achterstanden en een onvolkomen klachtenafhandeling in 2005.

Voor Ludo van Halderen leidt dat tot een korte termijn variabel inkomen van 90 procent van het beleidsmatig vastgestelde percentage van 35 procent, te weten EUR 131.000. Dit korte termijn variabele inkomen wordt uitbetaald in 2006.

Toetsing beloningsbeleid
Nadat vorig jaar discussie ontstond over de beloning van bestuurders van ondernemingen met publieke aandeelhouders, is tijdens de Nuon-aandeelhouders-vergadering van april 2005 afgesproken dat een vertegenwoordiging van aandeelhouders het beloningsbeleid van Nuon zou gaan toetsen en beoordelen.

Deze toetsingscommissie kwam in het afgelopen jaar vier keer bijeen en constateerde dat het beloningsbeleid van Nuon in overeenstemming is met de Nederlandse Corporate Governance Code ('Tabaksblat'). Ook constateerde de commissie dat de uitvoering van het beleid plaatsvindt binnen de kaders van het door de aandeelhoudersvergadering van 27 mei 2004 op hoofdlijnen vastgestelde beleid.

Vervolgens toetste de commissie de beloning aan de relevante beloningsmarkt. Die beloning bestaat uit het vaste salaris, de variabele inkomens (korte en lange termijn) en overige beloningselementen (sociale lasten).

Het beoogde niveau voor de beloning van de Nuon-top is het gemiddelde van de relevante beloningsmarkt. Op basis van verschillende criteria, waaronder vergelijkbare omzet, personeelsgrootte en complexiteit, zette de toetsingscommissie Nuons positie af tegen vergelijkbare ondernemingen, waaronder Achmea, Hagemeyer en Randstad.

De aandeelhouders stelden vast dat de huidige beloningsniveaus van de Raad van Bestuur ónder de gemiddelde niveaus liggen van goed vergelijkbare ondernemingen. Ook actuele beloningsniveaus in de Nederlandse energiesector (Essent, Eneco, Delta) zijn meegewogen en er is een vergelijking gemaakt met gangbare beloningspraktijken bij ondernemingen met publieke aandeelhouders, zoals NS, DNB en BNG. Ook deze vergelijkingen bevestigen dat door Nuon een terughoudend en redelijk beloningsbeleid wordt gevoerd ten aanzien van vast en variabel inkomen. Ten opzichte van de referentiemarkt loopt het vaste salaris zelfs achter door het achterwege blijven van salarisverhogingen gedurende de afgelopen drie jaar.

Aanpassingen beloningsbeleid
Tijdens de besprekingen van de toetsingscommissie kwamen de variabele inkomens en de daaraan verbonden doelen uitgebreid aan de orde. Dit leidde tot een aantal bevindingen die door de Raad van Commissarissen werd onderschreven.

De korte en lange termijn variabele inkomens van de leden van de Raad van Bestuur van Nuon zullen voortaan bestaan uit een maximaal percentage van het vaste bruto inkomen. Voor de voorzitter is dit percentage vastgesteld op maximaal 35 procent. Dat betekent dat dit percentage maximaal kan worden verdiend, ook als de doelstellingen voor honderd procent worden gerealiseerd. Deze aanpassing betekent een plafond in de variabele inkomens. Verder is bepaald dat wanneer van een doelstellingscomponent minder dan 95 procent van het beoogde niveau wordt gerealiseerd, die doelstellingscomponent niet meetelt in het totaal voor de variabele beloning.

Ten aanzien van de doelstellingen voor de korte en lange termijn werd een overlap geconstateerd, die voor de toekomst niet wenselijk wordt geacht. Afgesproken is daarin meer onderscheid aan te brengen en de doelstellingen voor de lange termijn meer te richten op 'waardecreatie voor de onderneming' en 'marktaandeel'.

Tenslotte is afgesproken dat aandeelhouders betrokken blijven bij het proces waarin uitdagende ambitieniveaus voor de variabele inkomens worden vastgesteld.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Fryslân en de gemeente Amsterdam.

Het jaarverslag 2005 is te downloaden van de Nuon-site: www.nuon.com.