Overeenkomsten epidemiologie en verandermanagement

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

'De denkbeelden van mensen over een organisatieverandering ontstaan omdat men besmet wordt door de denkbeelden die anderen over de verandering hebben.' Aldus Thijs Homan bij zijn oratie aan de Open Universiteit Nederland op vrijdag 31 maart. 'De epidemiologie kent veel theoretische kaders die het verloop van dergelijke cognitieve besmettingsprocessen inzichtelijk kunnen maken.'

Tijdens zijn oratie 'Wolkenridders. Over de binnenkant van organisatieverandering' legt Homan het theoretisch bouwwerk neer voor een nieuwe visie op het faciliteren, en dus niet het managen, van organisatieveranderingen. Hij geeft antwoord op de vraag: Welke dynamieken liggen werkelijk ten grondslag aan het veranderen van grote groepen mensen in organisaties? Verrassende overeenkomsten met andere wetenschapsgebieden legt hij daarbij bloot, zoals bijvoorbeeld met de epidemiologie. Maar Homan hanteert ook modellen uit de cognitieve robotica, marketing-adoptietheorieën, modewetenschappen en uit de speltheorie.

Innovatief en interactief

Homan levert een innovatieve bijdrage aan de kennis over organisatieverandering. Hij combineert theorievorming over sociale zingevingprocessen met de chaos- en complexiteitstheorie. Hij kijkt niet alleen, zoals gebruikelijk is, door de managersbril, maar ook door de bril van de groep die veranderd dient te worden. Naar de binnenkant van organisatieverandering dus. Want: Hoe beleven de betrokkenen een organisatieverandering? En onder welke voorwaarden komen zij in beweging?

Een dergelijk onderwerp leent zich uiteraard niet voor eenrichtingsverkeer, maar vraagt juist om interactie. Daarom is er voorafgaand aan de oratie een thinkshop waarin deelnemers actief kunnen meedenken over de binnenkant van organisatieverandering. De uitkomsten van deze thinkshop worden gepresenteerd in de daarop volgende oratie.

Prof. dr. Thijs H. Homan (1957) is hoogleraar Implementation and Change Management bij de Open Universiteit Nederland. Deze deeltijdleerstoel (2 dagen per week) is ingesteld bij de faculteit Managementwetenschappen in samenwerking met Pentascope, een organisatie gespecialiseerd in het implementeren van veranderingen. Momenteel ontwikkelt hij, samen met studenten en een aantal organisaties, een researchinstrument om de binnenkant van organisatieveranderingen te kunnen meten. Zijn boek 'Organisatiedynamica' is genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2006.

Homan spreekt zijn inaugurale rede uit op vrijdag 31 maart in conferentiecentrum Pretoria van de Open Universiteit Nederland aan de Valkenburgerweg 177 in Heerlen. Aanvang is om 16.00 uur precies. De thinkshop start om 12.00 uur, deelnemers dienen zich hier apart voor aan te melden via www.pentascope.nl/thinkshop.