Universiteit van Tilburg 22 maart 2006

Knelpunt in zorgtechniek is samenwerking zorg- en woonsector

Promotie organisatie- en ICT-adviseur Jan Vermeulen

Beeldspraakverbinding en personenalarmering kunnen er voor zorgen dat ouderen langer zelfstandig wonen, een grote wens van velen. Knelpunt is echter de moeizame samenwerking tussen de vele partijen in de zorg- en woonsector, aldus ICT-adviseur Jan Vermeulen. Hij promoveert op vrijdag 31 maart 2006 in Tilburg.

Over tien jaar zal de vergrijzing in Nederland haar top bereiken. Organisatie- en ICT-adviseur Jan Vermeulen onderzocht of nieuwe technologische hulpmiddelen zoals beeldspraakverbinding met de zorgcentrale, personenalarmering, hartbewaking thuis en websites ouderen kunnen helpen om langer zelfstandig te wonen. Een grote wens van velen, maar wellicht ook een economische noodzaak, want nu al wordt er gesproken over een nijpend tekort aan 'handen aan het bed'. Vermeulen concludeert dat er vooral vraag is naar middelen die de veiligheid kunnen verbeteren van zelfstandig wonende ouderen. Voorbeelden zijn personenalarmering, technieken om de buitendeur op afstand te kunnen openen en methoden om anderen (via een camera) mee te laten kijken wanneer er aangebeld wordt. Met deze hulpmiddelen kunnen ouderen inderdaad langer thuis blijven, wat de samenleving kosten bespaart. Daarnaast hebben zelfstandig wonende ouderen grote behoefte aan sociaal contact tegen vereenzaming. ICT kan hierbij helpen via beeldspraakverbindingen met kennissen, mantelzorgers en familieleden, via chatsessies met lotgenoten of met een 'goedemorgen-/goedenavondservice' door een zorgcentrale (ook via beeldspraakverbinding).

Service
Er zijn op inmiddels de nodige succesvolle pilots geweest met deze nieuwe technieken: cliënten blijken tevreden, de gebruikersvriendelijkheid voor ouderen is sterk verbeterd èn de nieuwe technieken blijken besparingen op te leveren. Een grootschalige aansluiting van huizen via een beeldspraakverbinding op een lokaal servicecentrum zou nu een logisch vervolg zijn. Hier wordt veel over gepraat, maar er is weinig concrete actie te bespeuren, aldus Vermeulen. Het grote knelpunt blijft de moeizame samenwerking tussen de vele partijen in de zorg- en woonsector en tussen zorgleveranciers en techneuten. Intermediairs die bij ouderen inventariseren wat er nodig is en vervolgens ook de invoering inhoudelijk, organisatorisch, financieel en technisch verzorgen, zouden de oplossing kunnen zijn, stelt Vermeulen. Maar ook de consument zelf is er oorzaak van dat de technieken niet 'doorbreken'. Een internetabonnement is inmiddels bijna een basisvoorziening, maar de bereidheid om voor een zorgvoorziening als personenalarmering te betalen is laag. Vermeulen denkt dan ook dat 'zorgverkopers' als insteek beter 'service' kunnen kiezen dan 'zorg'.
Voorafgaand aan deze promotie organiseren de Gemeente Tilburg en de UvT een minisymposium waarin de betrokken instanties zullen proberen tot een regionaal actieplan te komen.

J.N.A.M. (Jan) Vermeulen (1952) is organisatiesocioloog en ontwikkelingspsycholoog. Hij werkt ruim 25 jaar in de zorg, de laatste jaren als organisatie- en ICT-adviseur.

Noot voor de pers
De promotiezitting van Jan Vermeulen vindt plaats op vrijdag 31 maart in de Aula van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. De zitting start om 16.00 uur. Promotor is prof.dr. J.B. Rijsman. Titel proefschrift: Langer zelfstandig wonen en hoe ICT daarbij kan helpen. Actieonderzoek naar de inzet van ICT ter ondersteuning van ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen. (ISBN-13: 978-90-72725-87-5). Voor journalisten is een exemplaar van het proefschrift beschikbaar via de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Jan Vermeulen is bereikbaar via tel: 013 468 3237, e-mail: janv@xs4all.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/.

UvT Persbericht