Gemeente Coevorden

PERSBERICHT

31 maart 2006

Archeologisch onderzoeksrapport opgravingen Leeuwerikenveld II verschenen

Vijf graven vermoedelijk van (kind)soldaten uit Nieuwe Tijd

RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft een onderzoeksrapport aan de gemeente Coevorden aangeboden over de archeologische vondsten bij Leeuwerikenveld II. Bij de opgravingen in november 2004 werden tijdens de aanleg van bedrijventerrein Leeuwerikenveld II bij buurtschap 't Klooster in Coevorden twee afvalkuilen en vijf begravingen gevonden. Uit het nu verschenen onderzoeksrapport blijkt dat de graven vermoedelijk zijn van (jonge) soldaten die tijdens gevechten rond Coevorden, mogelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn gestorven. Ook sluiten de archeologen niet uit dat direct buiten het onderzoeksgebied nog meer graven liggen, omdat het gebied deel uitmaakt van het toenmalige slagveld.

De vijf graven bestaan uit drie enkele en één dubbelgraf. Daarin zijn houtresten, spijkers, botresten, kogels, gebits- en schedelresten en overblijfselen van kleding gevonden. In 2 graven was de gestrekte ligging van het lichaam nog herkenbaar. Uit de plaats van de gebits- en schedelresten blijkt dat de doden begraven waren met het hoofd in het westen. Op basis van de gebitselementen is de leeftijd van de doden bepaald. Eén dode was ongeveer 17-18 jaar, één was 9,5 tot 14,5 jaar en één was 11 tot 19 jaar. In één van de kisten lagen tandresten van een kind van 12 tot 18 jaar en van een kind van 3,5 tot 8 jaar. De tanden zijn als losse tanden in de kisten terechtgekomen of het is een aanwijzing dat er 3 personen in één grafkist zijn begraven. De doden waren ten minste gedeeltelijk gekleed begraven: er zijn textielresten en tinnen bolvormig knoopjes gevonden. Dat er geen gespen (van schoenen en riemen) zijn gevonden kan erop duiden dat de doden slechts in een hemd gekleed waren.

Kogels
De loden musketkogels die gevonden zijn nabij de schedelresten, kunnen in de lichamen gezeten hebben. Dit ligt voor de hand, maar is niet te bewijzen vanwege de slechte conservering van de skeletten. Als de kogels kuilvulling waren geweest, hadden ook andere `losse' vondsten aangetroffen moeten zijn. Ook een zwaar gecorrodeerd ijzeren voorwerp dat aangetroffen is, lijkt geen kuilvulling te zijn, maar een bronzen of koperen mespuntbeschermer dat tot een persoonlijke uitrusting heeft behoord. Waarschijnlijk zijn de graven allemaal in dezelfde tijd aangelegd omdat ze alle vijf oost-west georiënteerd zijn. Op basis van de grafkuilen, de in de kistruimte gevonden musketkogels en

de kledingknoopjes zijn de graven te dateren tussen de late 16e eeuw en de eerste helft van de 18e eeuw.

Kerkhof
Ongebruikelijk is dat de graven niet op een kerkhof liggen, maar op de es van het buurtschap 't Klooster. Alleen mensen die terechtgesteld waren of bij belegeringen waren gedood, werden buiten kerkhoven gegraven. Het feit dat lichamen ordelijk zijn begraven (kisten, oost- west georiënteerd) wijst op een normaal Christelijk ritueel en niet op een misdaad of een situatie waarin grote haast geboden was. De graven in Coevorden lijken op een vondst bij Breda, waar het ging om een belegeringsplaats. De onderzoekers denken dat het ook in Coevorden om soldaten gaat. Mogelijk is er zelfs een jong kind begraven dat een trommelaar in het leger was, of een kind uit de legertros.

Slagveld
Coevorden werd in 1592 belegerd en ingenomen door de Staatse troepen onder bevel van prins Maurits. Zijn hoofdkwartier was het huis ten Clooster, op een steenworp afstand van het onderzoeksgebied. De vele militaire voorwerpen die zijn aangetroffen tijdens archeologisch onderzoek in en nabij de Kleine Vecht, wijzen op de aanwezigheid van een 16e eeuws slagveld. Maar ook in de 17e eeuw zijn er gevechtshandeling geweest waaraan deze graven mogelijk te relateren zijn,

De archeologen vermoeden dat de voorganger van het buurtschap 't Klooster onder de es ligt. Er zijn afvalkuilen gevonden die wijzen op een nederzetting uit de 11e/12e eeuw. Voor de 13e /14e eeuw verschoven nederzettingen nog, pas daarna werden ze meer honkvast.

Verhalenwedstrijd
Naar aanleiding van de bijzondere vondst van deze vijf graven heeft de gemeente Coevorden een verhalenwedstrijd uitgeschreven, in samenwerking met de scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente. Met als titel `Berichten van het slagveld' kunnen deelnemers een verhaal schrijven van 1000 tot 1500 woorden over de vondsten bij Leeuwerikenveld. De informatie uit het archeologisch rapport dient daarbij slechts als inspiratiebron; de schrijvers mogen hun fantasie de vrije loop laten. Meer info over de verhalenwedstrijd staat op www.coevorden.nl.

De inzendingen worden in drie categorieën beoordeeld: 12 t/m 15 jaar, 16 t/m 18 jaar en 18-plussers uit de gemeente Coevorden. Voor iedere categorie zijn geldprijzen beschikbaar. Vandaag, vrijdag 31 maart om 15.00 uur tijdens de opening van de fototentoonstelling `Afdeling gevonden voorwerpen' geeft wethouder Peter Snijders het startsein voor de verhalenwedstrijd. Voor 15 juli 2006 moeten de inzendingen binnen zijn. Op vrijdag 13 oktober bij de opening van de overzichtstentoonstelling van archeologische vondsten in het Arsenaal wordt de uitslag bekend gemaakt.

Noot voor de redactie,