Groeiende interesse voor beursgang in nieuwe opkomende markten

Ernst and young


AMSTERDAM, 30 MAART 2006 - In 2005 brachten beursgangen (IPO's) wereldwijd meer op dan het jaar daarvoor. De opbrengst bij 1.537 IPO's steeg tot 167,1 miljard dollar. Dit overtrof de opbrengst van 124,0 miljard dollar bij 1.516 IPO's over 2004 ruimschoots. Het komende jaar lijkt de interesse voor een beursgang vooral te groeien in nieuwe opkomende markten zoals het Midden Oosten, Zuid Korea, India en Brazilië. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young.

De stijging van het opgehaalde beurskapitaal in 2005 kwam vooral door een aantal grote transacties. Zo bracht de beursgang van de China Construction Bank zo'n 9,2 miljard dollar op. En leidde de privatisering in Frankrijk tot de tweede en derde IPO wat betreft omvang in geld: Electricite de France (7,3 miljard dollar) en Gaz de France (4,8 miljard dollar). In Nederland gingen vorig jaar vier ondernemingen naar de beurs, een jaar eerder waren dat er nog drie. Hiermee was over 2005 een bedrag gemoeid van 3,5 miljard dollar.

29 landen - waaronder Brazilië, Egypte, Griekenland, India, Israël, Kazakstan, Maleisië, Polen, Saudi-Arabië, Zuid-Korea en Verenigde Arabische Emiraten - waren in 2005 ieder verantwoordelijk voor een opbrengst van meer dan 1 miljard dollar. 'Een trend in globalisering die zich ook dit jaar zal voortzetten', aldus Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Transaction Advisory Services. 'Veel bedrijven zijn weer klaar om een beursgang te maken. Opvallend is dat we vorig jaar vooral een stijging zagen aan beursgangen in China, Israël, Rusland en Polen. Dit jaar lijkt er echter groeiende interesse te zijn voor nieuw opkomende markten in het Midden Oosten, Zuid Korea, India en Brazilië. Voor veel grote investeerders is een wereldwijde strategie zonder landen als China, India en Rusland ondenkbaar. Het investeringslandschap wordt steeds groter.'

Andere opmerkelijke zaken uit het onderzoek:
2005 was ook het jaar voor beursgangen in het Midden Oosten en Afrika: Beursgangen met een opbrengst van meer dan 500 miljoen euro vonden plaats in de Verenigde Arabische Emiraten, Saudie Arabië, Oman, Libanon en Egypte. In de Verenigde Arabische Emiraten werd vorig jaar 1,9 miljard dollar opgehaald tegen 0,5 miljard een jaar eerder.

De verwachting is dat, ervan uitgaande dat de politieke situatie stabiel blijft, dat vooral het Midden Oosten in de komende jaren de meeste kans op groei in het aantal beursgangen zal zien.

Azië blijft echter belangrijk. Naast China en Hong Kong zullen er ook steeds meer beursgangen plaatsvinden in landen als Maleisië, Taiwan, Zuid Korea en India.

Een van de drie grootste deals het afgelopen jaar was Lotte, een Zuid Koreaans warenhuis, dat 3,5 miljard dollar opbracht met beursgangen in Londen en Seoel.

India blijft interessant voor een beursgang. Want ook al daalden de opbrengsten van 2,9 miljard dollar naar 2,3 miljard dollar in 2005 door een afname van het aantal privatiseringen, het aantal transacties steeg van 21 naar 53. Veel van de beursgangen in India zijn 20 tot 30 keer overtekend. Bovendien is de verwachting dat, na het succes van de beursgang van Jet Airways, een aantal andere door de Staat gecontroleerde vliegtuigmaatschappijen naar de beurs zullen gaan.

In Latijns Amerika zag Brazilië met een stijging van 48 procent naar 1,8 miljard dollar een groei in opbrengst en met een stijging van twintig procent een groei in het aantal transacties. Van alle Latijns Amerikaanse noteringen op de New York Stock Exchange is eenderde afkomstig uit Brazilië.

Noot aan de redactie