VVD


31-3-2006

Uitzaaien geïmporteerde mosselen alleen in Nederland verboden

Europarlementariër Jan Mulder stelt vragen aan de Europese Commissie

De Raad van State heeft in de uitspraak van 22 maart 2006 besloten dat Minister Veerman van LNV geen vergunning had mogen verlenen aan Zeeuwse visserijbedrijven voor het uitzaaien en opvissen van Ierse mosselen en oesters in de Oosterschelde. De Raad van State oordeelde dat de minister op grond van de Europese Habitatrichtlijn had moeten aantonen dat het uitzaaien en weer opvissen van deze mosselen en oesters geen 'significante' gevolgen zal hebben voor de natuurwaarden in het gebied.

Jan Mulder: "Het uitzaaien van Ierse mosselen gebeurt al minimaal 40 jaar zonder dat er ooit schadelijke gevolgen zijn geconstateerd. Wat mij als europarlementariër het meest tegen de borst stoot is dat het in andere Lidstaten geen enkel probleem is om geïmporteerde mosselen uit te zaaien en weer op te vissen, terwijl zij toch ook onder precies dezelfde habitatrichtlijn vallen."

Schelpdierkwekers in andere lidstaten, zoals Duitsland en Frankrijk, die net als de Oosterschelde onder de status "Natura 2000" vallen, hoeven geen passende beoordeling op te stellen voor het importeren en uitzaaien van mosselen. Tevens worden in Frankrijk, Italië en Spanje de gevolgen van de schelpdierkweek niet als een significant effect op de instandhoudingsdoelstellingen beschouwd, waardoor er geen aparte vergunning nodig is.

Jan Mulder: "Het valt niet uit te leggen dat Lidstaten de habitatrichtlijn zo anders kunnen implementeren. Onze mosselkwekers moeten nu tegen hoge kosten zelf d.m.v. onderzoek aantonen dat de import geen schadelijke gevolgen heeft voor de natuurwaarden van het gebied. Het lijkt mij dat hier sprake is van rechtsongelijkheid tussen de lidstaten in de toepassing van de habitatrichtlijn."

Jan Mulder heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over deze kwestie. VVD-Tweedekamerlid Janmarc Lenards, woordvoerder voor de visserij zet zich hier op nationaal niveau voor in.