Gemeente Almere

Openbaar gebied rond nieuwe winkels Almere onder voorwaarde opengesteld

Als vrijdag 31 maart om 13.00 uur is voldaan aan de laatste afronding van een aantal bouwkundige voorzieningen, dan kan zaterdag 1 april a.s. het openbaar gebied rond de eerste groep van nieuwe winkels in het nieuwe Stadshart van Almere worden opengesteld. Het betreft hier het blok Citadel en een deel van het blok Jewel. Hiertoe heeft het college van B en W van Almere donderdag besloten.

Het gaat om een aantal bouwkundige voorzieningen, zoals de gebreken aan de bediening van vluchtdeuren en om nog aan te brengen verbeteringen in de hekken rondom de trappen. Verdere bouwwerkzaamheden in het Stadshart kunnen doorgaan onder voorwaarden van de afdeling Vergunning, Toezicht en Handhaving. Tijdens winkelopeningsuren bijvoorbeeld mogen publiek en bouwers elkaar niet hinderen. Een besluit over de ingebruikname van de Zuid-garage wordt vrijdagmiddag 31 maart verwacht.

Veiligheid boven alles

Voor de gemeente Almere gaat de veiligheid van het winkelend publiek, winkeliers en bewoners boven alles. Om dit te garanderen was nader onderzoek naar de bouwconstructie van het Kanteel noodzakelijk. Ook was op een aantal plaatsen de brandpreventiemaatregelen nog onvoldoende bedrijfszeker. Op basis van dit alles heeft de gemeente Almere vorige week vrijdag besloten geen toestemming te verlenen voor de openstelling van het openbaar gebied op zaterdag 25 maart. Hiermee werd ook de ingebruikname van de winkels in het nieuwe Stadshart uitgesteld.

Onderzoek

De gemeente Almere heeft afgelopen vrijdag 24 maart besloten een onafhankelijk ingenieursbureau in te schakelen voor het doorrekenen van de constructiegegevens en de toetsing door de gemeente. Uit het rapport dat als resultaat hiervan werd opgemaakt, bleek woensdag 29 maart dat het Kanteel met de getroffen voorzieningen veilig is voor de omgeving. Volgende week start TNO het onderzoek naar de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van de uiteindelijke constructie van het Kanteel te waarborgen. Op dit moment bieden de getroffen tijdelijke voorzieningen de veiligheidsgarantie voor de omgeving.
* Toelichting rondom opening stadscentrum en noodzakelijke veiligheid
Raadsvergadering Gemeenteraad Almere
Verklaring wethouder Visser, donderdag 30 maart 2006