Vlaamse overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 31 maart 2006

Vier nieuwe sectorconvenants bouwen bruggen naar werk

Op voorstel van minister van Onderwijs en Werk Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse Regering vrijdag vier nieuwe sectorconvenants goedgekeurd. Met de sector van het goederenvervoer en de goederenbehandeling, met de uitzendsector, met de sector van verhuizingen, meubelbewaring en aanverwante activiteiten en met de voedingsnijverheid werden concrete afspraken gemaakt met betrekking tot de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt, met betrekking tot het opleidingsbeleid in deze sectoren en met betrekking tot diversiteit.

Via een actieplan verbinden de sectoren er zich toe deze afspraken de volgende twee jaar vorm te geven. Dit in tegenstelling tot de vorige generatie convenants, die op heel wat vlakken nogal vrijblijvend waren. Waar mogelijk wordt nu gewerkt met streefcijfers die gelden als inspanningsverbintenissen. Zo staan in de nieuwe convenants engagementen voor 300 werkervaringsplaatsen in het deeltijds onderwijs, 450 stageplaatsen in het voltijds onderwijs, 750 individuele beroepsopleidingen (IBO's) en 1.125 banen voor mensen uit kansengroepen.

Voor de 4 nieuwe convenants samen is een budget van 841.500 euro vrijgemaakt. Dit budget wordt gebruikt om 16,5 sectorconsulenten te subsidiëren. Zij hebben de taak de afspraken uit de convenants uit te voeren en op het terrein op te volgen.

Door de goedkeuring van deze convenants heeft de Vlaamse overheid nu met 26 sectoren in Vlaanderen een overeenkomst. Met de verhuissector werd voor het eerst zon overeenkomst aangegaan.

Enkele voorbeelden uit de nieuwe convenants:

Goederenvervoer en goederenbehandeling

Deze sector biedt 20 werkervaringsplaatsen aan deeltijds lerende jongeren en 300 stageplaatsen aan leerlingen uit het technisch- en beroepsonderwijs.

Om het aantal knelpuntvacatures te verminderen, stelt de sector een didactisch voertuigenpark met digitale tachograaf ter beschikking van de VDAB.

De sector zal Nederlands op de werkvloer promoten en gratis cursussen aanbieden.

Er worden jaarlijks 150 IBO's aangeboden.

Uitzendsector

De sector zal meewerken aan de herwaardering van het technische en beroepsonderwijs door o.a. aan 2 proeftuinen mee te werken in het onderwijs

De sector zal 20 cursisten de basisvaardigheden ICT bijbrengen.

Om het aantal knelpuntvacatures te verminderen zal de sector een inventaris aanleggen van de behoeften en proefprojecten met de VDAB opzetten.

De sector zal uitzendbus -projecten opstarten. Het gaat om flexibele projecten om niet-mobiele uitzendkrachten naar bedrijventerreinen te vervoeren die niet met het openbaar vervoer bereikt kunnen worden.

De sector zal 1.125 werkzoekenden uit de kansengroepen tewerkstellen over een periode van 2 jaar via acties in het kader van het project Vooruitzenden .

Verhuizing, meubelbewaring en aanverwante activiteiten

De sector biedt 30 werkervaringsplaatsen aan deeltijds lerende jongeren.

Om de knelpuntvacatures beter te kunnen invullen zal de sector een opleidingscentrum oprichten .

Binnen de opleidingen zal worden gestreefd streven naar 20% allochtonen

De sector streeft ernaar om binnen de verhuisploegen een verhouding van 1 op 4 werknemers van allochtone afkomst te hebben.

Er zullen 100 IBO werkplaatsen worden aangeboden.

Voedingsnijverheid

De sector biedt 250 werkervaringsplaatsen aan deeltijds lerende jongeren en 150 stageplaatsen aan leerlingen uit het technisch- en beroepsonderwijs. Hij streeft hierbij naar een deelname van 20% allochtonen.

De sector zal bijscholing bieden aan een 100-tal leerkrachten.

Samen met de VDAB zal de sector 250 werkzoekenden naar knelpuntvacatures toeleiden.

De sector zal jaarlijks 500 IBO's aanbieden.

De sector zal 3 titels van beroepsbekwaamheid uitwerken.

Bij een herstructurering zal de sector een aanbod voorzien voor alle ontslagen werknemers.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Bob Van De Voorde, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel.: 02-552 68 00
Gsm: 0476-86 00 18
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be