Vlaamse overheid
De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 31 maart 2006

Beslissingen van de Vlaamse Regering in Kort Bestek

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Ter voorbereiding van de bespreking op het eerstvolgend Overlegcomité bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het dossier ' implicaties van de regionalisering van het landbouwbeleid op de lopende dossiers dioxinecrisis 1999'. Zij geeft de minister-president de opdracht om het nieuwe compromisvoorstel op het Overlegcomité goed te keuren, maar met een bijkomende bindende voorwaarde eraan gekoppeld.
Op voorstel van minister-president Yves Leterme

In uitvoering van het Actieplan Biologische Landbouw II gaat de Vlaamse Regering principieel akkoord om aan de vzw Bioforum Vlaanderen, de koepelorganisatie van de Vlaamse biologische sector, een werkingstoelage toe te kennen voor de periode 2006 tot midden 2008. Zij keurt in dat kader de subsidie goed voor het project 'Netwerk Bioforum Vlaanderen - Bio op de kaart' dat onder meer een verdere uitbouw van de Biotheek voor ogen heeft.
Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de erkenning en de subsdiëring van centra die meer duurzame landbouwproductiemethoden in de sierteelt bevorderen. Voorwaarden voor erkenning zijn het indienen van een actieplan, bijstand aan de deelnemers aan de sierteeltmaatregel en informatieverstrekking aan de afdeling Duurzame Landbouw. Deze regeling heeft een vermindering van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de sierteelt tot doel. Het advies van de Raad van State wordt over dit besluit ingewonnen.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot toekenning van een subsidie voor haalbaarheidsstudies voor bouw- en milieuprojecten in het buitenland met Vlaamse betrokkenheid. De subsidie voor een haalbaarheidsstudie bedraagt maximaal 500.000 euro. Een onderneming kan maximaal één aanvraag per kalenderjaar indienen.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Op 11 februari 2000 werd door de Vlaamse Regering een besluit goedgekeurd dat de criteria, voorwaarden en nadere regels vastlegt voor de terbeschikkingstelling van Vlaamse uitrustingsgoederen ter bevordering van de export. Deze subsidieregeling werd tot op heden behandeld door de administratie Economie van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. In het oprichtingsdecreet van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen wordt voorzien dat de subsidieregeling wordt behandeld door dit agentschap. De Vlaamse Regering wijzigt nu het besluit van 11 februari 2000 om de behandeling van de dossiers door het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen mogelijk te maken.
Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman, minister Dirk Van Mechelen en minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt de implementatie goed van het nieuwe beleidsinstrumentarium voor de doelgroep van de cultuurindustrieën en het oprichten van CultuurInvest. Bedoeling is ervoor te zorgen dat actoren en initiatieven in diverse cultuursectoren een betere toegang krijgen tot lange termijn- en projectfinanciering.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent werkingssubsidies toe voor het eerste werkjaar van het nieuwe sectorconvenant 2006-2007 voor de volgende sectoren: goederenvervoer en goederenbehandeling (204.000 euro), verhuizingen, meubelbewaring en aanverwante activiteiten (51.000 euro), uitzendsector (255.000 euro) en de voedingsnijverheid (331.500 euro).
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Vakkenbesluit voor het secundair onderwijs. Dat besluit legt de vakbenamingen vast. De wijziging omhelst de toevoeging van twee nieuwe benamingen: 'Nederlands voor nieuwkomers' (algemeen vak) en 'Instrument: doedelzak' (kunstvak). Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel tien besluiten goed over de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie voor volgende studiegebieden: Boekbinden, Bouw, Grafische technieken, Koeling en warmte, Mechanica-electriciteit, Personenzorg, Handel, Nederlands tweede taal, Talen en Textiel. De besluiten leggen per studiegebeid de opleidingsprofielen voor de modulaire structuur vast, alsook de overgangsmaatregelen. De opleidingsprofielen leggen het minimale aantal lestijden van de afdelingen, opleidingen of opties en van de praktische vakken binnen elke module vast, alsook de basiscompetenties van elke module, het vak of de vakken waarmee elke module gelijkgesteld wordt en het leertraject. De besluiten worden nog voor onderhandelingen voorgelegd aan alle representatieve vakorganisaties.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In overeenstemming met de bepalingen in het decreet Gelijke Onderwijskansen wordt het initiatief kunstinitiatie kansarme en/of allochtone leerlingen geregeld via een tijdelijk project. Het decreet delegeert de concrete uitwerking aan de Vlaamse Regering. Op 30 juni van vorig jaar liepen alle projecten ten einde. Het gewijzigde Onderwijsdecreet XV zorgt ervoor dat nieuwe projecten kunnen worden gestart vanaf het schooljaar 2005-2006. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de aanstelling van personeelsleden en de uitbetaling van een werkingsbudget terzake regelt. Op het einde van de projectperiode, in 2008, zal de onderwijsinspectie een evaluatierapport voorleggen. Op basis van die resultaten kan er worden beslist om deze maatregelen al dan niet structureel te verankeren.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van CAO I hoger onderwijs keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de verlofstelsels voor de personeelsleden van de Vlaamse hogescholen en van de Hogere Zeevaartschool. Het besluit regelt onder meer de moederschapsbescherming, het omstandigheids­verlof, het verlof voor verminderde prestaties, het ziekteverlof voor tijdelijke personeelsleden en de terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principicieel een besluit goed dat de incoporatie beoogt van sommige bijwedden en vergoedingen in de salarisschalen, zoals voorzien in de CAO VII, om ze te laten meetellen voor de pensioenberekening. Het besluit wordt voor onderhandelingen voorgelegd aan alle representatieve vakorgansaties.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de opstart van het beleidsdomein 'Onderwijs en Vorming'. Ze beslist, na het advies van de Raad van State, per 1 april 2006 tot operationalisering van het beleidsdomein.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In de afgelopen jaren is, met onder andere het Structuurdecreet (2003), het Participatiedecreet en het Flexibiliseringsdecreet (beide 2004), een nieuw kader gecreëerd voor het hoger onderwijs in Vlaanderen. De snelle opvolging van decreten heeft geleid tot een aantal problemen qua coördinatie en interpretatie. Om deze problemen op te lossen, wordt een globaal decreet voor het hoger onderwijs voorbereid. Dit globale decreet moet tegen volgend academiejaar voor een sluitend regelgevend kader zorgen. Een aantal verduidelijkingen in de regelgeving zijn echter dringend. Het gaat bijvoorbeeld om de accreditatiemogelijkheden voor Hoger Onderwijs voor Sociale Promotie en om de uitbreiding van de flexibilisering naar opleidingen die in het kader van de Bolognahervorming worden afgebouwd. De Vlaamse Regering keurt daarom nu, na het advies van de Raad van State, definitief het ontwerp van mini-decreet goed met een aantal maatregelen voor de herstructurering en flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Dit mini-decreet kan beschouwd worden als een voorafname op het globale decreet voor het hoger onderwijs. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. De Vlaamse universiteiten en hogescholen worden hiervan op de hoogte gebracht.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed da het besluit wijzigt van 21 december 1988 over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Met deze wijziging wordt de bestaande regeling omtrent de instapregeling, goedgekeurd op 22 juli 2005, ingepast in de federale regelgeving zoals belsit in het kader van het Generatiepact. Concreet betekent dit dat de doelgroep van de instapregeling wordt uitgebreid. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt de vaststelling van het ledenaantal en de samenstelling van de raad van bestuur van de VDABgoed.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van de uitvoering van het (federale) Generatiepact wordt de federale werkhervattingspremie vanaf 1 april uitgebreid. Daarom beslist de Vlaamse Regering de weerwerkpremie op te schorten.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur. Over dit decreet wordt advies ingewonnen bij de VLOR, de SERV en de Raad van State.
Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist tot operationalisering van het beleidsdomein 'Werk en Sociale Economie', per 1 april.
Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de regionale ondersteuningsstructuur Integrale Jeugdhulp kent de Vlaamse Regering voor 2006 volgende subsidies toe aan de volgende regio's: Antwerpen (350.252 euro), Brussel (127.272 euro) , Limburg (265.597 euro) , Oost-Vlaanderen (386.269 euro), Vlaams-Brabant (279.905 euro) en West-Vlaanderen (241.505 euro).
Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering, na het advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, over de inwerkingtreding van regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein 'Welzijn, Volksgezondheid en Gezin' en over de wijziging van regelgeving voor dat beleidsdomein. Het besluit treedt in werking op 1 april 2006.
Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) krijgt een subsidie van 174.000 euro voor het project schuldbemiddeling. Dit project wil maatschappelijke assistenten en juristen van OCMW's en CAW's opleiden en ondersteunen om schuldbemiddeling op een kwalitatieve wijze te (blijven) doen.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ' Specifiek bedrijventerrein met watergebonden karakter Beverdonk' in Grobbendonk. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Bestaand regionaal bedrijf BOMACO in Zellik' . Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf D'Ieteren in Kortenberg' . Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf Jonckvansteen in Zonnebeke' . Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Koninklijke Golf Club Oostende' in De Haan . Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.De Vlaamse Regering hecht ook haar goedkeuring aan de krachtlijnen voor het natuurrichtplan 'Duinen van de Middenkust tussen Oostende en Blankenberge (NRP W 10c)' en de instandhoudingsdoelstellingen voor de Natura 2000 habitattypes en regionaal belangrijke biotopen in de Koninklijke Golfclub van Oostende.
Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist na advies van de Raad van State definitief tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Chartreuse' in Brugge.
Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en volgende vijf steunpunten binnen de sectoren van het Kunstendecreet voor de periode 2006-2009: vzw Muziekcentrum Vlaanderen, vzw Vlaams Theater Instituut, vzw Initiatief Beeldende Kunsten, vzw Initiatief Audiovisuele Kunsten en vzw Vlaams Architectuurinstituut.
Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot operationalisering van het beleidsdomein 'Cultuur, Jeugd, Sport en Media', per 1 april 2006.
Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en Albanië. Hiermee wil ze een politiek signaal geven ter bevordering van de stabiliteit en de dialoog in de regio.
Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering tot operationalisering van het beleidsdomein 'Leefmilieu, Natuur en Energie' (LNE).
Op voorstel van minister Kris Peeters

Na beoordeling van de offertes beslist de Vlaamse Regering tot gunning van de aannemingsopdracht voor het vernieuwen van havenradarsystemen in het havengebied Antwerpen. De kandidaten worden van de beslissing op de hoogte gebracht.
Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van de operationalisering van het beleidsdomein 'Leefmilieu, Natuur en Energie' hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee besluiten die nadere regels bepalen over het bestuur en de werking van enerzijds het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en anderzijds het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de heffingscoëfficiënt goed voor de grindwinning in 2006.
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering stelt Sarah Van Kerckhoven aan als juridisch beheerder van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en de Gasmarkt (VREG).
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot wijziging van het besluit van 17 juni 2005 inzake de erkenning als energiedeskundige voor woningen en inzake de uitvoeringsvoorwaarden van de energieaudit voor woningen. Een kandidaat-energiedeskundige kan een erkenning krijgen wanneer hij voldoet aan drie voorwaarden. Een van de voorwaarden is in het bezit zijn van een diploma middelbaar onderwijs. Nu wordt voorgesteld om deze voorwaarde niet te laten gelden wanneer geschikte kandidaten ervaring hebben in het geven van energieadvies aan particulieren, vennootschappen, niet-commerciële instellingen of publiekrechterlijke rechtspersonen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-Raad.
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt het voorstel van Vlaams Toewijzingsplan CO2 emissierechten 2008-2012 principieel goed. De Vlaamse minister bevoegd voor het leefmilieu zal de publieksconsultatie over het voorstel opstarten.
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de benoeming van de leden van de raad van bestuur van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt).
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed tot operationalisering van het beleidsdomein Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid, meer specifiek voor wat betreft het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap 'Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen' (AGIV). AGIV is de opvolger van het Ondersteunend Centrum (OS) GIS-Vlaanderen.
Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering machtigt Waterwegen en Zeekanaal tot aanrekening op haar investeringsdotatie van de bouw van de tweede Scheldebrug te Temse en Bornem. Tegelijk keurt zij het voorstel goed om het project Temsebrug in de lijst van projecten waarvoor alternatieve financiering wordt gezocht, te vervangen door het project Netebrug te Duffel.
Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de besluiten die een aantal artikelen opheffen van de decreten over administratief toezicht op de gemeenten en op de provincies in het Vlaamse Gewest. De besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt in uitvoering van de Provinciekieswet de verdeling principieel goed van de verkiezingsuitgaven van 8 oktober 2006 over de gemeenten en provincies. Dit besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.
Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist het het zevende lot van tien lagevloertrams voor De Lijn in de steden Gent en Antwerpen toe te wijzen aan de firma Siemans AG voor een bedrag van ruim 21 miljoen euro.