Gemeente Haaren




* Verloren en gevonden voorwerpen

Vanaf maandag 3 april kunt u verloren en gevonden voorwerpen opgeven bij de sectie Bevolking van de gemeente Haaren. Voorheen ging u hiervoor naar de politie.
Wilt u weten of uw verloren voorwerp gevonden is, dan kunt u tijdens de openingstijden bellen naar of langs komen bij de sectie Bevolking. Als het voorwerp dat gevonden is overeenstemt met de beschrijving van het gemiste voorwerp, krijgt u hiervan bericht en wordt u uitgenodigd om te komen kijken.

Als u een voorwerp vindt of verloren hebt, kunt u hiervan aangifte doen bij de sectie bevolking. U vult dan een formulier in en krijgt een bevestiging van uw aangifte. Bij uw aangifte van een gevonden voorwerp geeft u aan of u het voorwerp liever bij de gemeente in bewaring geeft of dat u het gevonden voorwerp thuis bewaart. Bewaart u het voorwerp liever thuis, neem dan u legitimatie mee.

Bewaren voorwerpen
De gemeente hanteert de regel dat u in principe het voorwerp zelf bewaart. In de wet staat dat u na één jaar eigenaar kunt worden van het door u gevonden voorwerp. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen wat er met het gevonden voorwerp gebeurt en hoe hoog de waarde is.

Kiest u ervoor om het gevonden voorwerp mee naar huis te nemen, dan bent u verplicht zelf voor bewaring en onderhoud te zorgen tot één jaar nadat aangifte gedaan is. Wordt er binnen één jaar geen eigenaar bekend dan vervallen de eigendomsrechten en kunt u eigenaar worden. Na één jaar krijgt u dan een brief van de gemeente waarop u kunt aangeven of u eigenaar wil worden.

Als u het gevonden voorwerp bij de gemeente afgeeft en de waarde van het voorwerp bedraagt minder dan EUR 450,00, dan kunt u daar geen eigenaar van worden. Deze voorwerpen worden drie maanden door de gemeente bewaard en na deze termijn verkocht, vernietigd of hergebruikt.
Bedraagt het gevonden voorwerp meer dan EUR 450,00 dan bewaart de gemeente het één jaar. Na het verstrijken van deze termijn krijgt u een brief waarop u kunt aangeven of u eigenaar wilt worden.

Indien u geen aangifte doet, kunt u ook nooit de rechtmatige eigenaar worden; u bent dan zelfs strafbaar. De oorspronkelijke eigenaar kan tot 20 jaar later zijn rechten opeisen.

Gevonden dieren
Wanneer u een dier vindt, zoals een kat of een hond, neemt u eerst contact op met de dierenambulance of stichting Amevidi. Daarna kunt u nog aangifte doen bij de gemeente en aanvullende informatie van de registratie verstrekken. Vindt u een "groot dier, zoals een losgebroken paard, dan kunt u contact opnemen met de politie (telefoon: 0800- 8844).

Gevonden fietsen
Een gevonden fiets wordt na aangifte bij de gemeente opgehaald door de WSD. Ook hier krijgt u een bewijs van afgifte voor. De voorwaarden die hierboven omschreven zijn voor gevonden voorwerpen, gelden ook voor fietsen. Fietsen tot een waarde van EUR 450,00 worden door de gemeente drie maanden bewaard. Daarna worden ze vernietigd, verkocht of verwerkt. Is uw fiets gevonden dan kunt u gaan kijken bij de fietsenstalling van de WSD na telefonische afspraak met de WSD 0411685999.

Inlichtingen
Wilt u inlichtingen over de aangifte van gevonden en verloren voorwerpen (en alles wat daarbij hoort), dan kunt u contact opnemen met de sectie Bevolking, telefoon: (0411) 627233.

Proces verbaal
Bij de gemeente kunt u geen proces-verbaal, nodig voor bijvoorbeeld het verliezen van een paspoort, identiteitskaart of voor de uitbetaling van de verzekering, laten opmaken. Deze taak is expliciet voorbehouden aan de politie. Voor meer informatie kunt u bellen naar de politie.