Gemeente Barneveld


Transferium Barneveld-Noord gaat open

Op maandag 3 april om 11.00 uur gaat het Transferium, de nieuwe parkeergarage bij station Barneveld-Noord open voor gebruik. Men kan hier gratis parkeren van 5.30 uur 's ochtends tot 0.30 uur 's nachts. Door de komst van het Transferium kunnen mensen makkelijk overstappen van auto naar openbaar vervoer en andersom. Via een loopbrug komt men op station Barneveld-Noord (op de lijn Amersfoort - Ede) en voor de deur van het Transferium stopt bus 105 (Harderwijk Ede).

Vanaf de Baron van Nagellstraat kan men het Transferium alleen vanuit noordelijke richting, vanaf de kant van de A1, inrijden. De uitrit is aan de achterzijde van het gebouw via de Industrieweg en de Harselaarseweg. Het Transferium is geopend van 5.30 uur (een half uur voor vertrek van de eerste trein) tot 00.30 uur (een half uur na aankomst van de laatste trein). De parkeergarage is afgesloten en er is cameratoezicht. Voor het inrijden trekt men een gratis kaartje waarmee de poort opengaat. Dit kaartje heeft men ook weer nodig om de garage later te betreden.

Valleilijn

De bouw van het Transferium, het verbeteren van de stationsomgeving, en het verbreden en herstructureren van de Baron van Nagellstraat wordt gefinancierd met provinciale en Europese subsidies. Deze investering beoogt een versterking van de infrastructuur en het openbaar vervoer. De provincie Gelderland heeft de lijn Amersfoort Ede Wageningen "de Valleilijn" gedoopt en wil hier hoogwaardig openbaar vervoer realiseren. Per december 2006 zullen de treinen frequenter rijden en in 2007 komt er nieuw materieel.

Ontwerp

Het Transferium is een markant gebouw met futuristische trekken van de hand van VHP architecten uit Rotterdam. Het ontwerp valt op door de glooiende lijn, de verticale buizen en de deels blauwe verlichting. Het markante Transferium is het begin van de nieuwe ontwikkelingen ten noorden van het station Barneveld-Noord. Voor dit gebied Harselaar Centrum is een nieuw bestemmingsplan in de maak. De gemeente werkt samen met ontwikkelaar Bam Heilijgers aan de herontwikkeling van deze entree van het bedrijventerrein.

Officiële opening

De feestelijke officiële opening van het Transferium is gepland voor later dit voorjaar. Minister Carla Peijs van Verkeer en Waterstaat is bereid gevonden om dan de openingshandeling te verrichten.

Barneveld, 22 maart 2006 Mutatiedatum 22/03/2006

Naar de vorige pagina