Gemeente Amersfoort

Persbericht/-uitnodiging

Afdeling Communicatie

nummer: 052

datum: 27 maart 2006

Ouderen schilderen jeugdherinneringen

Tentoonstelling "Herinnering is Leven" in stadhuis Amersfoort

Van 3 april tot en met 2 mei 2006 is in de publiekshal van het stadhuis Amersfoort de tentoonstelling 'Herinnering is Leven' te zien. Hiervoor zijn drie groepen senioren van 55 jaar en ouder elk zes keer bij elkaar gekomen om onder begeleiding van twee kunstenaars jeugdherinneringen te schilderen. De tentoonstelling toont hiervan het resultaat.

Het doel van project 'Herinnering is Leven' is al schilderend terug te gaan naar de tijd dat de senioren nog een kind waren van tussen de 8 en 13 jaar. De ouderen worden tijdens de lessen gestimuleerd door middel van opdrachten om weer even kind te zijn. Spelenderwijs leren de ouderen schilderen met textielverf op doek en halen ze in een ontspannen sfeer herinneringen op. Ze creëren zo zelf een beeldverhaal van hun herinneringen. In Amersfoort hebben drie groepen ouderen meegedaan. Eén groep kwam samen in Activiteitencentrum De Drietand, twee andere groepen werden gevormd door bewoners van zorgcentrum Birkhoven.

Het project 'Herinnering is leven' verbindt welzijn, kunst en educatie met elkaar. Het past in het beleid van de gemeente Amersfoort om senioren te stimuleren actief mee te doen aan activiteiten die passen bij hun wensen en mogelijkheden. Het project is bedoeld voor zowel gezonde ouderen als voor ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen. Zij worden in staat gesteld om zich creatief te uiten, terwijl ze dat misschien nooit eerder mochten of deden. Dat maakt het project bijzonder.Voor 'Herinnering is Leven' stelde de gemeente 1500 euro subsidie beschikbaar, waardoor het project breed toegankelijk werd.

Het idee is ontwikkeld door de beeldend kunstenaars Ruben La Cruz en Karolien Helweg. Zij zijn beiden afgestudeerd aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Zij richten zich met hun kunstprojecten specifiek op mensen die normaalgesproken niet of nauwelijks met kunst in aanraking zijn geweest en geen of weinig schilder ervaring hebben.

Uitnodiging:
Op vrijdag 31 maart wordt de tentoonstelling om 16.00 uur geopend door de heer Henk Hutten, directeur van Zorgaccent. U bent van harte welkom.

Informatie:
Bianca de Graaf, communicatiemedewerker van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO) 033 469 42 82, b.degraaf-dewitte@amersfoort.nl.


---- --